Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni platí výstraha! Záchranáři pochytali na hotelovém pokoji stovky netopýrů - FOTKY

12.09.2023 8:41

Zálety netopýrů jsou v plném proudu a budou pokračovat minimálně do poloviny září. Toto období je pro invaze netopýrů typické. Velkou netopýří invazi řešil v posledních dnech tým ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

netopýří invaze 2023_DESOP (6)
netopýří invaze 2023_DESOP (6)netopýří invaze 2023_DESOP (1)netopýří invaze 2023_DESOP (2)netopýří invaze 2023_DESOP (3)netopýří invaze 2023_DESOP (4)netopýří invaze 2023_DESOP (5)netopýří invaze 2023_DESOP (7)netopýří invaze 2023_DESOP (8)

„K invazím dochází v době, kdy se rozpadají mateřské kolonie. Většinu jedinců v těchto skupinách tvoří nezkušená letošní mláďata. Vyhledávají si nové úkryty a domy jim nejspíš připomínají skály s jeskyněmi,“ uvádí Český svaz ochránců přírody.

Plzeň patří v České republice mezi nejvíce rizikové lokality. I v letošním roce mají lidé ze Záchranné stanice živočichů Plzeň plné ruce práce. Velkou invazi netopýrů zažil Hotel Slovan.

„Jako každý rok, tak i letos vyhrává v počtu odchycených netopýrů HOTEL Slovan v Plzni ve Smetanových sadech. Rekordních 256 živých netopýrů hvízdavých a 11 uhynulých bylo tentokrát na pokoji č. 212, kde nezodpovědní hosté a následně i pokojská nechali otevřené okno,“ uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Odchyt netopýrů v hotelovém pokoji byl komplikovaný. „Tentokrát byl odchyt netopýrů hvízdavých komplikovanější zejména tím, že navíc zůstali otevřené i dveře do předsíně, a tak asi padesát netopýrů se ukrývalo v prostoru mezi stěnou a stropem u nábytku,“ popsal Makoň.

Jak nemít stovky netopýrů na pokoji nebo v bytě? Rada je celkem jednoduchá, zavírat okna.

„Doporučení jsou nenáročná a nenákladná. Jelikož jsou netopýři schopni do vašeho bytu proniknout i přes okno otevřené na ventilačku, nejsnadnějším řešením je okna na noc úplně zavírat. Druhá možnost je nainstalovat do oken obyčejné sítě proti hmyzu. Jakkoli to může znít banálně, pro ochránce je to významná pomoc,“ uvádí Český svaz ochránců přírody.

Aktuálně stále platí v Plzni netopýří výstraha. „Problematika netopýrů v budovách podle našich zkušeností bude ještě trvat podle toho, jak dlouho vydrží teplé počasí hlavně v noci. V momentě, kdy se citelně ochladí a klesnou noční teploty, netopýři se přesunou do jiných míst a na jiné lokality,“ dodává Karel Makoň.

Foto DES OP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT