QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stojíme na rozcestí, říká Karel Makoň k rekonstrukci Záchranné stanice živočichů Plzeň

22.01.2024 12:51

V loňském roce uplynulo 30 let od založení Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva, provozujícího Záchrannou stanici živočichů Plzeň. Prostory, které spolek využívá, již nejsou dostatečné, proto chtějí plzeňští ochránci vybudovat nové léčebné zařízení, které by odpovídalo současným normám a mohlo i nadále sloužit pomoci zvířat.

vizualizace_rekonstrukce záchranné stanice_0124_DESOP (1)
vizualizace_rekonstrukce záchranné stanice_0124_DESOP (1)vizualizace_rekonstrukce záchranné stanice_0124_DESOP (2)vizualizace_rekonstrukce záchranné stanice_0124_DESOP (3)vizualizace_rekonstrukce záchranné stanice_0124_DESOP (3)vizualizace_rekonstrukce záchranné stanice_0124_DESOP (2)vizualizace_rekonstrukce záchranné stanice_0124_DESOP (1)

Dle Karla Makoně se spolek nenachází zrovna v jednoduché situaci.

„Stojíme na rozcestí, na kterém jedna cesta směřuje k postupnému uzavření naší třicet let staré dobré, ale kapacitně i funkčně dosluhující Záchranné stanice živočichů Plzeň a s tím spojeného ohrožení fungování námi poskytovaného odborného servisu a služeb nejenom pro volně žijící živočichy, ale i obyvatele města a kraje. Nebo se vydáme druhou cestou k plnohodnotné a udržitelné budoucnosti našeho spolku, podmíněné celkovou rekonstrukcí, modernizací a rozšířením léčebného areálu ZSŽ Plzeň a spolu s tím pak samozřejmě ke zkvalitnění veškeré naší činnosti a poskytovaného servisu,“ uvedl Makoň.

Rok 2024 začal pro záchrannou stanici optimisticky, ochránci získali nové zásahové vozidlo, na které netrpělivě čekali více než rok.

„Dalším velkým a zásadním krokem, na kterém pracovalo a usilovně pracuje neuvěřitelné množství lidí, úřadů, zástupců státní správy i samosprávy města i kraje, jsme se v těchto dnech přiblížili k nezbytně nutné celkové rekonstrukci, modernizaci a rozšíření léčebného areálu Záchranné stanice živočichů Plzeň,“ říká Makoň.

Po třech letech příprav, vyjednávání a leckdy i obtíží se hodně věcí podařilo. V roce 2023 spolek bezplatně získal od města Plzně pozemek k rozšíření léčebného areálu. Také se podařilo zajistit i prosadit nezbytně nutnou změnu charakteru pozemku. Zpracovaná byla kompletní projektová dokumentace a hlavně spolek získal platné stavební povolení.

„A tak jsme následně koncem měsíce října 2023 mohli úspěšně přes SFŽP MŽP ČR v řádném termínu a s doložením všech skutečností požádat o účelovou dotaci 12 milionů korun z fondů Evropské unie,“ uvádí Karel Makoň.

„Jelikož však podle předběžného rozpočtu na celkovou rekonstrukci ZSŽ Plzeň a stavbu je potřeba získat minimální částku ve výši 22 milionů korun, požádali jsme kromě fondů EU tento týden oficiálně prostřednictvím rezortního náměstka pro životní prostředí města Plzně a rezortního náměstka pro ŽP Plzeňského kraje vrcholné představitele obou samospráv o investiční podporu z přebytku jejich rozpočtů v celkové výši 8 milionů korun (v poměru 4 miliony město Plzeň a 4 miliony Plzeňský kraj),“ popisuje.

Zbytek ve výši 2 miliony korun jsou lidé z plzeňské záchranné stanice připraveni uhradit v rámci vlastního rozpočtu DES OP, a to z naspořených finančních darů a podpory od široké veřejnosti, příznivců, dárců a přátel.

„O přímou podporu našich žádostí a záměru jsme oslovili Národní síť záchranných stanic ČR (jejíž jsme členem), osobnosti na různých úrovních státu i EU, spjaté svou prací i životem s Plzní, Plzeňským krajem, naší činností a záchrannou stanicí živočichů. A jelikož ani vás, přátelé, není za těch třicet let málo, rádi bychom tímto oslovili a opět požádali o pomoc i vás,“ uvádí Karel Makoň.

„Následující dny a měsíce budou velmi důležité, dalo by se říci, že pro DES OP a Záchrannou stanici živočichů Plzeň zcela zásadní! Legislativně, věcně, úředně i oficiálně jsme my pro naši věc, záchranu a záměr udělali už maximum možného a více už z naší strany udělat snad ani nelze.“

Dle Karla Makoně jde nyní o vše a každý hlas i zájem o věc se počítá.

„Zároveň věříme, že za těch třicet let jsme pro orgány města, kraje, MŽP ČR, zvířata i obyvatele byli vždy spolehlivým a seriózním partnerem, který má zde své nezastupitelné místo. Ale znáte to sami, doba je zlá, priorit mnoho a leckdy osobní přímluva, zkušenost, zmínka či pouhý zájem o věc jsou mnohem více než jen oficiální papírové žádosti a zdůvodňování. Teď jde o vše a každý hlas i zájem o věc se počítá!“

Záchrannou stanici můžete podpořit i finančně, informace naleznete na www.desop.cz.

Ve fotogalerii naleznete vizualizaci rekonstruované záchranné stanice.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24