QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velká záchranná akce v Plzni! V Doudlevcích uvízl srnec v plotu - FOTKY

22.06.2023 10:11

„Duchapřítomnost oznamovatelů a svědků celé události v kombinaci s rychlým a profesionálním zásahem lidí od Městské policie Plzeň zachránila do města zaběhnutému srnci život,“ říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

srnec v plotu Plzeň_0623_DESOP
srnec v plotu Plzeň_0623_DESOPsrnec v plotu Plzeň_0623_DESOP (1)srnec v plotu Plzeň_0623_DESOP (2)srnec v plotu Plzeň_0623_DESOP (3)

Ve středu 21. června přijal Karel Makoň před 12. hodinou telefonát od zastupitelky města Plzně Kristýny Nachtmann Švédové, že v areálu DEPA v Plzni Doudlevcích je v plotu zachycen dospělý srnec.

„Já byl bohužel u hnízda čápů černých mimo Plzeň a můj dojezdový čas k zásahu by byl minimálně 3/4 hodiny, což je v daném případě hodně dlouho. Naštěstí paní Kristýna na místě nebyla sama, a tak se po telefonu domlouváme, co a jak je třeba udělat, aby se zvíře uklidnilo a kam je třeba případ dále nahlásit, aby pomoc dorazila co nejdříve,“ popsal událost Karel Makoň.

„A tak s paní zastupitelkou každý telefonujeme na dispečink Městské policie Plzeň a také přímo do Útulku pro zvířata v nouzi Plzeň našemu kolegovi a vedoucímu útulku Petru Kokoškovi. Ten spolu s kolegou Stanislavem Šůsem sedá okamžitě do auta a jede na místo určení situaci prověřit,“ pokračuje Karel Makoň.

Záchrana uvízlého zvířete má šťastný konec. „Díky duchapřítomnosti i rychlosti všech zúčastněných se podařilo srnce z plotu vyprostit, převézt do naší speciální ohrady pro tyto případy a následně i téhož dne po konzultaci s veterinárním lékařem vypustit,“ uvedl Makoň.

Jak se srnec do DEPA asi dostal? „Spárkatá zvěř poměrně hodně migruje, zejména samci se dost často přesouvají na jiné lokality. Odchyt srny v těchto místech a v zástavbě není nic mimořádného, jelikož většina zvířat se do města z okrajových částí dostane například při řece, kolejích, anebo silničních koridorech. Výjimkou nebyl asi ani tento nádherný trofejní kus, který musel přijít po břehu řeky Radbuzy,“ dodal Karel Makoň.

Foto DES OP, G. Černá

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24