QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Volavky, orli, ledňáčci i konipas. Jak dopadlo Mezinárodní sčítání vodních ptáků na řece Berounce? FOTKY

15.01.2024 15:59

Členové plzeňského Dobrovolného ekologického spolku se o uplynulém víkendu vydali na 56 km dlouhý úsek řeky Berounky sčítat ptactvo. Jak to dopadlo?

Mezinárodní sčítání vodního ptactva_2024_Berounka_DESOP (6)

„Po letech opět alespoň chvilku zima jak má být. Zamrzlé rybníky, většina ptáků na nezamrzlých řekách a po týdnu, kdy teploty leckdy dosahovaly i -12 °C bylo dnešní sobotní (13. 1. 2024) Mezinárodní sčítání vodních ptáků konečně opět zajímavější než zimy předešlé,“ pochvaloval si Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva.

Za DES OP a Záchrannou stanici živočichů Plzeň vyrazily na sčítání 56 km řeky Berounky z Plzně až do Zvíkovce tradičně čtyři posádky ve čtyřech kánoích.

„Od soutoku řeky Mže s Radbuzou z Plzně od Štruncových sadů až k mostu do Dolan jel svůj úsek v sobotu dopoledne již tradičně v kánoi sám kolega a ornitolog David Melichar. Z Dolan do Olešné, nejdelší a nejnáročnější úsek, letos jeli manželé a zkušení členové DES OP Marie a Martin Süssovi. Úsek od Olešné do Rakové pak sčítal zkušený vodák Josef Boháč s naším Davidem Martinovským na přídi,“ popsal posádky Karel Makoň s tím, že poslední usek řeky Berounky od Rakové až do Zvíkovce jela již tradiční dvojice Miloš Paisker st. a Magdalena Berkovská.

I přesto, že zejména poslední týden bylo počasí na sčítání vodních ptáků ideální, sobotní silný a studený vítr v kombinaci s teplotou pod bodem mrazu s poměrně rychlým průtokem a zledovatělými břehy po původně rozvodněné řece potrápily všechny posádky.

„Co se sečtených druhů a počtů ptáků týká, tak krom divokých kachen, kormoránů, volavek bílých a popelavých, byla opět viděna i hejnka morčáků velkých, sem tam hohol severní, orel mořský, ledňáček říční,“ uvedl Makoň.

Předběžně na výše popsaném úseku bylo sečteno: 1682 kachen divokých, 1084 kormoránů velkých, 123 labutí velkých, 204 morčáků velkých, 66 volavek popelavých, 42 volavek bílých, 16 orlů mořských, 15 ledňáčků říčních, 6 slípek zelenonohých, 6 potápek malých, 20 hoholů severních, pár hvízdáků euroasijských, jedna zrzohlávka rudozobá, 4 x konipas horský atd.

„Celkové počty námi sečtených ptáků nijak nevybočují z běžného standardu za posledních 20 let, přičemž bylo znát, že ptáci jsou stažení na řece poměrně ze širokého okolí,“ uvedl Karel Makoň. „Z dlouhodobého pohledu na jednotlivé populace sčítaných druhů vodních ptáků sledujeme bohužel spíše jejich pokles, což může souviset jak s celkovým úbytkem ptactva všeobecně, tak i s oteplováním v rámci Evropy.“

„Zároveň se však může jednat i o subjektivní pocit, přičemž získaná data z námi sčítaných úseků se musí ještě zpracovat, dát do širšího časového kontextu a vyhodnotit i v rámci jiných lokalit, ČR či Evropy,“ uzavřel Karel Makoň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24