Divadlo J. K. Tyla a Divadlo ALFA mají želízka v ohni na Cenu Thálie

08.09.2023 14:27

Na tiskové konferenci 7. září prozradila odborná porota nominované umělce na Cenu Thálie 2023. Svá želízka v ohni mají i dvě plzeňská divadla.

01_Armida_DJKT_2023_foto_root_veberova_briscein-3338
01_Armida_DJKT_2023_foto_root_veberova_briscein-333808_orlando_intro_2023_djkt_foto_irena_sterbova-8617Divadlo ALFA_O zlaté rybce_ Martin Sádlo Bartůšek a Kriistýna FrankováDivadlo ALFA_Supermaňásci foto Tomáš Holomíček 3

Uznávaný tenorista Aleš Briscein zaujal odbornou porotu svým výkonem v roli rytíře Rinalda v opeře Armida, jež měla premiéru v režii ředitele Divadla J. K. Tyla Martina Otavy v lednu tohoto roku. Tenorista může získat svou třetí Cenu Thálie.

„Jeho Rinaldo vyniká přirozeným hereckým projevem, v němž není prostor pro operní manýru, a důmyslně vygradovaným výkonem, který vrcholí v závěrečném monologu a duetu s Armidou na konci opery,“ zaznělo v hodnocení poroty.

Jeho kolegyně Ivana Veberová za ztvárnění titulní role ve stejné inscenaci byla oceněna širší nominací. Mezi dalšími širšími nominacemi se objevila Lucie Silkenová za roli Jitky v opeře Dalibor, tanečnice Zuzana Hradilová za ztvárnění Edith Piaf v tanečním muzikálu Edith – vrabčák z předměstí a Pavel Klimenda za titulní roli v muzikálu Orlando, jenž získal 1. místo ve 2. ročníku soutěžního projektu o nový, dosud neuvedený muzikál INTRO ’22.

Za Divadlo ALFA byli nominováni členové souboru herečka Kristýna Franková a herec Petr Vydarený. Oba byli za mimořádný umělecký výkon nominováni do užšího výběru pro udělení prestižní divadelní Ceny Thálie 2023 v kategorii loutkové divadlo.

Kristýna Franková zaujala porotu Herecké asociace jako babka v pohádce O zlaté rybce. „Kristýna Franková podává v inscenaci suverénní herecký, animační i pěvecký výkon. V roli rybářovy ženy není jen protivnou semetrikou, ale obohacuje ji o odstíny nešťastné bytosti, která jen obyčejně touží po lepším životě. Toto drobnokresebné propracování charakteru postavy přináší hamižné rybářce dokonce divácké sympatie, které gradují se smířlivým koncem pohádky,“ zaznělo v hodnocení poroty.

Petr Vydarený je nominovaný za výkon s loutkou Kašpárka v komedii Supermaňásci. „Herecký výkon Petra Vydareného v iluzivní inscenaci Supermaňásci, který je pozoruhodný jak po vodičské, tak po mluvičské stránce. Dokáže precizní animací na vteřinu přesně gradovat groteskní výstupy dnes už poněkud archaického Kašpárka z tradičního loutkového divadla a zároveň ho obdařit současnou dikcí a vtipem, které publikum spolehlivě rozesmějí."

Slavnostní udílení jubilejního 30. ročníku Cen Thálie se bude konat 30. září 2023 v Národním divadle v Praze.

Foto DJKT Armida M. Root, Orlando I. Štěrbová, archiv Divadlo ALFA

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT