Divadlo J. K. Tyla uvede Draculu! Co dalšího se chystá v rámci letošního Roku české hudby?

23.01.2024 9:25

Letošní Rok české hudby přinese divákům Divadla J. K. Tyla mnoho zajímavých inscenací. Jednou z nich je i slavný muzikál Dracula.

DJKT ilustrační_0223_QAP

V letošním ročníku Roku české hudby oživí Divadlo J. K. Tyla odkaz Bedřicha Smetany uvedením celého cyklu jeho operní tvorby, velkolepým koncertem Smetanových sborů, na kterém se budou podílet hudební tělesa z celé republiky, a představením všech skladatelových písní i jeho deváté nedokončené opery Viola. Více jsme psali ZDE.

K oslavám Roku české hudby se připojí všechny 4 umělecké soubory, které dohromady nabídnou přes 200 představení, koncertů a akcí připomínající české skladatelské osobnosti.

Dracula v Plzni

Hudební tvorbu českých osobností nepřipomene jen soubor opery, i ty ostatní. Ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava upozorňuje zejména na dílo skladatele Karla Svobody: „Po rok a půl dlouhých jednáních se nám podařilo jako prvnímu mimopražskému divadlu získat licenci k uvedení nejslavnějšího českého muzikálu Dracula, který představíme v červnu v Amfiteátru Lochotín.“

Dále se soubor do programu připojí s původním českým muzikálem Kozí válka s hudbou Dalibora Bárty a vítězným dílem 3. ročníku soutěže INTRO s názvem I Like Zima, které nastuduje Muzikálové studio DJKT.

Balet přispěje novými inscenacemi Malý princ Gabriely Vermelho, Geiko Jana Matáska a Špalíčkem Bohuslava Martinů. Ze stávajícího repertoáru pak oceňovanou taneční adaptací komedie Zkrocení zlé ženy skladatele Jana Kučery a emotivním Srdcem podle skutečné události Jan Rejenta a Pavla Lochmana.

Do Roku české hudby se zapojí i soubor činohry; kromě Zeyerova Radúze a Mahuleny s původní hudbou Josefa Suka uvede ve spolupráci s operou také dva scénické melodramy Jiřího Antonína Bendy – Medea a Ariadna na Naxu. O ty projevil zájem také prestižní mezinárodní festival v Bayreuthu, jejich tamní uvedení je naplánováno na květen roku 2025.

„Jedním z mých dlouhodobých cílů je podporovat původní tvorbu, a to u všech čtyř souborů,“ dodává Otava. „Právě velká část našeho příspěvku k Roku české hudby tvoří díla vytvořená přímo pro naše divadlo. Kromě opery Quo vadis jsou to i balety Zkrocení zlé ženy, Srdce, Malý princ a Geiko či muzikál Kozí válka, jehož děj se dokonce odehrává nedaleko Plzně. Z pohádek pak balet Malá mořská víla a muzikál Plzeňský pověsti.“

Výstava Slavní čeští skladatelé

Od 17. ledna do března bude ve foyer Nové scény k vidění putovní výstava k Roku české hudby 2024 prezentující čtyři skladatele, kteří se stali světovým fenoménem – Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, a kteří dohromady tvoří obraz české hudby 19. a 20. století s významným přesahem do zahraničí. Výstavu pořádá Odbor kultury Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Národním muzeem – Českým muzeem hudby, Divadlem Josefa Kajetána Tyla a Plzeňskou filharmonií.

Vybraná představení s neobyčejnou atmosférou

„Jako osobní tip bych divákům doporučil, aby si v programu vyhledali představení s označením TOP RČH. Série těchto představení přinese speciální atmosféru – dobově oblečený jevištní personál, znělku složenou přímo pro naše divadlo k Roku české hudby, speciální doprovodné akce,“ láká na návštěvu divadla jeho ředitel.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT