Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech prošla významnou modernizací - FOTKY

25.09.2023 14:31

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech se díky rekonstrukci řady svých budov v minulých letech postupně proměnila z historického areálu v moderní nemocnici. Nyní nemocnice prošla rozsáhlou modernizací, která ušetří ročně miliony korun na energiích.

modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (4)
modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (4)modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (1)modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (2)modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (3)

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech dokončila projekt Energetické úspory se zárukou (EPC) za více než 332 milionů korun. Jeho součástí je především vybudování nové plynové kotelny s kondenzační technologií, dále výměna rozvodů topné vody a páry, zateplení budov v areálu, instalace střešní fotovoltaické elektrárny a řada dalších energeticky úsporných opatření.

„Projekt jsme začali připravovat ještě v době, kdy byla situace na trhu s energiemi daleko příznivější než dnes. Jsme tedy rádi, že jsme jej dokončili právě nyní, když jsou ceny energií násobně vyšší než v předcházejících letech,“ řekl ředitel nemocnice MUDr. Petr Žižka.

Řada energeticky úsporných opatření šetří nemocnici velké peníze, ty budou využity k dalším modernizacím a opravám. „Kotelna a další zařízení a opatření jsou ve zkušebním provozu několik měsíců a už nyní můžeme říct, že ušetříme bezmála 30 procent spotřeby energií,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr. Petr Žižka a dodal: „Uspořené prostředky chceme využít k dalšímu rozvoji areálu, zkvalitnění poskytovaných služeb a zvýšení komfortu pacientů."

V dobřanské nemocnici se nejvíce uspoří na zemním plynu (42 procent) a na elektrické energii (36 procent) a dosáhne se snížení emisí oxidu uhličitého o 2479 tun za rok, což představuje až 43 procentní pokles proti referenční spotřebě.

Modernizace areálu trvala zhruba rok a půl a byla realizována za běžného provozu nemocnice, přičemž nebyla ovlivněna péče o pacienty. „Je tedy potřeba vyzdvihnout práci a přístup všech zaměstnanců ve ztížených podmínkách,“ dodal ředitel.

V rámci projektu byly mimo jiné vyměněny více než tři kilometry potrubí, vyměněno více než 6500 vnitřních svítidel, zatepleno 12 250 metrů čtverečných půd a přes 1100 metrů čtverečných plochých střech, byla vybudována nová 180 metrů dlouhá plynová přípojka a na stávající radiátory bylo nainstalováno 2408 termostatických ventilů a hlavic.

Díky projektu ušetří nemocnice přibližně deset milionů korun ročně. Program je financován z fondů EU, státního rozpočtu a z rozpočtu nemocnice. Evropská dotace činí 58,4 procenta výdajů, 15 procent výdajů uhradí stát.

Foto Amper Savings

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství