QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech prošla významnou modernizací - FOTKY

25.09.2023 14:31

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech se díky rekonstrukci řady svých budov v minulých letech postupně proměnila z historického areálu v moderní nemocnici. Nyní nemocnice prošla rozsáhlou modernizací, která ušetří ročně miliony korun na energiích.

modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (4)
modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (4)modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (1)modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (2)modernizace Psychiatrické nemocnice v Dobřanech_0923_Amper Savings (3)

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech dokončila projekt Energetické úspory se zárukou (EPC) za více než 332 milionů korun. Jeho součástí je především vybudování nové plynové kotelny s kondenzační technologií, dále výměna rozvodů topné vody a páry, zateplení budov v areálu, instalace střešní fotovoltaické elektrárny a řada dalších energeticky úsporných opatření.

„Projekt jsme začali připravovat ještě v době, kdy byla situace na trhu s energiemi daleko příznivější než dnes. Jsme tedy rádi, že jsme jej dokončili právě nyní, když jsou ceny energií násobně vyšší než v předcházejících letech,“ řekl ředitel nemocnice MUDr. Petr Žižka.

Řada energeticky úsporných opatření šetří nemocnici velké peníze, ty budou využity k dalším modernizacím a opravám. „Kotelna a další zařízení a opatření jsou ve zkušebním provozu několik měsíců a už nyní můžeme říct, že ušetříme bezmála 30 procent spotřeby energií,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr. Petr Žižka a dodal: „Uspořené prostředky chceme využít k dalšímu rozvoji areálu, zkvalitnění poskytovaných služeb a zvýšení komfortu pacientů."

V dobřanské nemocnici se nejvíce uspoří na zemním plynu (42 procent) a na elektrické energii (36 procent) a dosáhne se snížení emisí oxidu uhličitého o 2479 tun za rok, což představuje až 43 procentní pokles proti referenční spotřebě.

Modernizace areálu trvala zhruba rok a půl a byla realizována za běžného provozu nemocnice, přičemž nebyla ovlivněna péče o pacienty. „Je tedy potřeba vyzdvihnout práci a přístup všech zaměstnanců ve ztížených podmínkách,“ dodal ředitel.

V rámci projektu byly mimo jiné vyměněny více než tři kilometry potrubí, vyměněno více než 6500 vnitřních svítidel, zatepleno 12 250 metrů čtverečných půd a přes 1100 metrů čtverečných plochých střech, byla vybudována nová 180 metrů dlouhá plynová přípojka a na stávající radiátory bylo nainstalováno 2408 termostatických ventilů a hlavic.

Díky projektu ušetří nemocnice přibližně deset milionů korun ročně. Program je financován z fondů EU, státního rozpočtu a z rozpočtu nemocnice. Evropská dotace činí 58,4 procenta výdajů, 15 procent výdajů uhradí stát.

Foto Amper Savings

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT