QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zastupitelstva obcí okolo gigafactory schválila dohodu. Čeho se týká?

25.06.2023 8:00

Zastupitelstva čtyř obcí schválila dohodu o zmenšení podnikatelského parku Líně a rozvoji dopravní infrastruktury. Zásady územního rozvoje Plzeňského kraje totiž zatím umožňují postavit velkou průmyslovou zónu na 700 hektarech s až 50 tisíci zaměstnanci.

letiště Líně ilustrační_QAP

Zmenšení zóny bylo jedním z hlavních podnětů starostů a občanů okolních obcí. „Na základě podnětů místních občanů usilujeme o vznik areálu o rozloze do 280 hektarů s maximálně 5000 zaměstnanci pro celý areál, jehož jádrem bude moderní továrna typu gigafactory. Abychom tento závazek oficiálně potvrdili, chceme uzavřít dohodu s okolními obcemi a Plzeňským krajem a v návaznosti na ni změnit zásady územního rozvoje,” uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu pověřený řízením státní agentury CzechInvest, která má přípravu parku na starosti.

V průběhu následujících týdnů se mají k dohodě vyjádřit také zastupitelé dalších okolních obcí plánovaného parku a Plzeňského kraje. „Zmenšit rozsah průmyslové zóny Líně znamená i její značné oddálení od domů, kde žijí občané dotčených obcí. Logicky je to náš hlavní zájem v celé této věci. To, že zmenšení již není vázáno na rozhodnutí investora, považujeme za významné gesto a krok ke zkvalitnění komunikace se státem,” uvedl Martin Sobotka, starosta Dobřan.     

Vedle zmenšení samotné zóny je důležitou součástí návrhu dohody mezi státem, krajem a obcemi také závazek státu v oblasti přípravy dopravního napojení podnikatelské zóny. Jedná se zejména o modernizaci železniční vlečky, výstavbu nového sjezdu z dálnice D5, prioritizaci přeložky silnice I/26 a stavbu obchvatu II/180.

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT