V březnu vyvrcholí kampaň Ukliďme svět, zapojit se můžete i vy

14.02.2024 11:48

V březnu opět vyrazí do přírody tisíce dobrovolníků, kteří mají zájem pomoci přírodě a odnést z ní odpadky. Uklízecí akce se v rámci této kampaně budou konat i v Plzeňském kraji.

www.uklidmesvet.cz ilustracni

Každoročně dobrovolníci odstraní z přírody a veřejných prostranství tuny odpadků.

„Například za loňský rok máme od organizátorů úklidů potvrzeno, že více jak 22 000 dobrovolníků sesbíralo přes 170 tun odpadků. Nejde jen o přímý pozitivní dopad na čistotu našeho okolí, ale neméně důležitá je také preventivní a výchovná funkce dobrovolnických úklidů,“ uvádí Český svaz ochránců přírody, který má kampaň na starosti.

„Dobrovolnické úklidy sice nezbaví trvale naši přírodu odpadků a černých skládek, ale účastníci těchto úklidů pak málokdy sami odhodí odpadky do přírody. Proto se snažíme zapojovat do této kampaně i školy, a působit tak na mladou generaci,“ říká k tomu Stáňa Bartošová z Českého svazu ochránců přírody a dodává: „Dobrovolnické úklidy mohou také pomoci vytvořit si vztah ke svému okolí, posilují i vztahy v rámci sousedské komunity.“

Ukliďme svět je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky jako součást světové kampaně Clean Up the World. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a pohozené odpadky. Kampaň Ukliďme svět v Česku od roku 1993 organizuje Český svaz ochránců přírody.

V Plzeňském kraji se bude v rámci kampaně konat několik akcí:

Ukliďme Klabavskou nádrž

ZO ČSOP Rokycany pořádá akci 6. dubna 2024. Sraz je na hrázi Klabavské nádrže – obec Klabava u Rokycan v 9 hodin. „Klabavská nádrž nedaleko Rokycan je známou zastávkou celé řady opeřenců při jarních a podzimních tazích. Máte-li štěstí, setkáte se zde s kormorány, volavkami, orlovci či jinými zajímavými druhy, orla mořského nevyjímaje. Klabavská nádrž je však silně znečištěna různými odpadky z plastů či dalšími naplaveninami. Proto vznikl nápad zorganizovat úklid okolí Klabavské nádrže, do kterého se může zapojit každý,“ uvedl organizátor této akce Pavel Moulis.

Po krátkém úvodu bude probíhat úklid, který završí společný táborák a zhodnocení akce.

Úklid okolo říčky Bradavy

Každoroční úklid okolo pěší stezky při řece Bradavě ve Spáleném Poříčí se bude konat 16. března 2024, sraz na náměstí před obchodním domem.

Uklízet se bude ale například i v Darové, nebo v obci Němčovice.

Zapojit se do kampaně je poměrně jednoduché. Můžete se účastnit již nahlášených akcí, které naleznete na webové stránce www.uklidmesvet.cz a nebo si sami nějakou zorganizovat. Stačí plánovaný úklid zadat, včetně termínu a místa akce. Akce se pak objeví i na mapce úklidů. Jako organizátor úklidu si můžete pomocí online formuláře zažádat i o úklidový materiál.

Foto ilustrační www.uklidmesvet.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT