QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plané byl zahájen pilotní projekt multikomoditního třídění odpadů

12.07.2023 8:15

Prvního červencového dne se v Plané rozjel pilotní projekt na třídění odpadů.

multikomoditní třídění v Plané_pilotní projekt_foto město Planá

V Plané se začátkem prvních prázdninových dní objevily nové barevné popelnice pro třídění odpadů. „Jsou to nádoby o objemu 240 litrů, šedé barvy s oranžovým víkem. Do nich bude možné třídit kovové obaly a drobné kovy z domácnosti, použité nápojové kartony a také použité hliníkové i plastové kávové kapsle,“ informovalo město Planá své občany o novince.

Město Planá bylo s tímto projektem osloveno společností EKO-KOM. „Město bylo osloveno na základě dlouhodobě vynikajících výsledků systému tříděného sběru využitelných složek odpadů v městě,“ uvádí vedení města.

Projekt bude probíhat jeden rok. Hlavním cílem je ověření efektivity tříděného sběru tzv. minoritních komodit odpadů, tedy takového odpadu, kterého v domácnostech nevzniká sice tolik, ale lze je materiálově recyklovat.

„Společný sběr bude pravidelně analyzován a bude hodnocena řada parametrů jako jsou skladba, množství, nákladovost a sběr, svoz, dotřídění a materiálovou recyklaci. Veškeré náklady ověřovacího projektu ponese organizátor, tedy společnost EKO-KOM,“ uvádí město Planá s tím, že město jako takové se do projekt u zapojuje pouze tím, že umožní společnosti umístit nové nádoby na odpad ve veřejném prostranství.

Co tedy do šedivé popelnice s oranžovým víkem patří?

Kovy - prázdné plechovky a konzervy a ostatní drobné kovové předměty z domácnosti

Kávové kapsle – použité hliníkové a plastové kapsle od kávy a nápojů

Nápojové kartony – krabice od džusů, vína, mléka atd.

„I nadále budete moct třídit své odpady tak, jak jste zvyklí. Pouze si Vás, v rámci tohoto projektu, dovolujeme požádat o využívání také nově instalovaných nádob,“ dodává město Planá.

Foto město Planá

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT