QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Orální medicína ve FN Plzeň provádí světový výzkum

21.12.2023 14:25

Ideální představa moderní medicíny- přijdete k lékaři s nějakým problémem a on vám z jedné zkumavky krve zjistí, zda nemáte někde v těle nádor? Na podobném principu funguje unikátní výzkum na Stomatologické klinice FN Plzeň, kde odborníci prokázali, že konkrétní problémy v ústní dutině mohou být i typickým projevem nádoru v těle.

Orální medicína_zdroj canva.com

Oddělení Orální medicíny je součástí Stomatologické Fakultní nemocnice v Plzni, provede ročně přes 8 000 ošetření pacientů a pracují zde 4 lékaři, kteří se zaměřují na onemocnění ústní sliznice. Jedná se o projevy virových a kvasinkových chorob, ale také o následky mechanického dráždění nebo poškození vzniklého kouřením cigaret.

V ústech se často projeví autoimunitní procesy, kdy tělo vytváří protilátky proti vlastním tkáním za vzniku puchýřů, nebo třeba s postižením schopnosti tvořit sliny. Díky charakteristickým projevům v ústech je také možno odhalit dosud neobjasněné onemocnění žaludku, štítné žlázy, cukrovku nebo potíže s tvorbou krve. Provádí se zde diagnostika zhoubných nádorů ústní dutiny, karcinomů, ale i zhoubných chorob krvetvorby, tedy leukémie a lymfomů.

V současné době se v rámci Institucionálního výzkumu provádí aktivní vyhledávání nádorů u pacientů s dlouhodobou kvasinkovou infekcí ústní dutiny. Při zjištěném onemocnění se pacientovi odebere vzorek krve na vyšetření nádorových markerů, a v případě jejich pozitivity dojde k přesné diagnóze nádoru pomocí zobrazovacích metod.

Odborníci zatím objevili nádor u 25% vyšetřovaných pacientů. Konkrétně se podařilo odhalit 22 nádorů v ústní dutině a 34 nádorů v jiné části těla, nejčastěji se jednalo o rakoviny plic a prsu. Plzeňská fakultní nemocnice se tak může pochlubit největším sledovaným souborem pacientů na světě.

Pacienti mohou navštívit Orální medicínu na doporučení vlastního stomatologa nebo praktického lékaře, ale je možné vyšetření i na vlastní žádost. Častá je spolupráce s revmatology, dermatology nebo lékaři kliniky ORL.

Zpozornět je třeba při nehojících se ranách ústní sliznice, vředech a novotvarech. Varovným znakem je tvorba plošek sliznice bílé barvy, které nelze setřít, šupinatění retní červeně, ale i léze, které by laik mohl označit jako afty. Na nedostatky imunity pacientů upozorňují recidivy virových a kvasinkových infekcí, nebo v případě krevních chorob vyhlazení hřbetu jazyka či nezánětlivé zbytnění dásní.

Pro prevenci potíží ústní sliznice je nezbytná řádná ústní hygiena, vyrovnaná strava a dostatečný příjem tekutin. Je důležité se vyvarovat kouření cigaret, destilátům a zlozvykům narušujícím celistvost sliznic a kůže.

Dlouhodobá kvasinková infekce jazyka (zdroj: Orální medicína, FN Plzeň)

Defekty puchýřů autoimunitního onemocnění (zdroj: Orální medicína, FN Plzeň)

Úvodní foto canva.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT