QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak si vyšetřit prsa? Kde zažádat o pomoc? Ve FN Plzeň proběhla preventivní akce Nebýt na to sama – FOTKY

14.09.2023 14:58

Prevence je nejdůležitější krok, jak ochránit své zdraví, jak předejít těžkému onemocnění nebo jak jej zachytit v časném stádiu a co nejdříve nasadit tu správnou léčbu. I to se dozvěděli návštěvníci akce Nebýt na to sama ve FN Plzeň.

Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (10)
Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (10)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (12)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (11)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (8)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (9)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (13)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (14)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (2)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (1)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (3)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (4)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (5)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (6)Nebýt na to sama_preventivní akce rakovina prsu_0923_FN_QAP (7)

Ve čtvrtek 14. září se konala na Lochotíně v areálu FN Plzeň akce Nebýt na to sama. Součástí preventivní akce bylo i zahájení stejnojmenné výstavy, která vypráví příběhy několika žen, do jejichž života zasáhlo onkologické onemocnění.

Samovyšetřování prsu je nejjednodušším opatřením vedoucím k záchytu karcinomu v časném, nepokročilém stadiu, které je velmi dobře léčitelné a může tak pacientkám zachránit život. S prevencí by ženy měly začít už v raném věku.

„Ženy by měly začít se samovyšetřováním v podstatě od první návštěvy gynekologa, tedy od 15 let. Mé nejmladší pacientce s nádorem prsu bylo 19 let, není tedy žádný bezpečný věk, žádná věková hranice,“ řekl QAPu přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D., MHA.

Pravidelné pozorování hrudníku naučí ženu vnímat vzhled a charakter prsu, díky tomu by bylo snazší rozpoznat jakékoliv změny. „Samovyšetřování by mělo být prováděno jednou měsíčně, několik dní po menstruaci,“ upřesnil přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň.

Samovyšetření spočívá nejprve ve vizuální kontrole před zrcadlem, poté pohmatem pomocí dvou až tří prstů ruky. Prohmatat je potřeba jak samotné prso, tak oblast od podpaží ke klíční kosti. Je nutné na prsty lehce tlačit a zkontrolovat vše důkladně kousek po kousku. Nejlepší je vyšetření provádět po teplé sprše.

Pokud pohmatem naleznete nějakou bulku, či zaznamenáte výraznou změnu vzhledu prsa, kontaktujte svého praktického lékaře nebo gynekologa. Naštěstí se většinou dle odborníků jedná o nezhoubné změny, nutné je však nález prověřit a vyloučit závažnější onemocnění.

Karcinomem prsu v České republice ročně onemocní asi 7 200 žen a kolem 1 750 jich na toto onemocnění zemře. Onkologickou a radioterapeutickou klinikou ve FN Plzeň za rok projde kolem 450 nových pacientek z Plzeňska a 200 z Karlovarska.

Základní diagnostické vyšetření prsní žlázy, tzv. mamografie, se provádí na speciálních přístrojích pomocí měkkého rentgenového záření. Vyšetření prsou mamografem je vhodnou metodou pro screening, tedy pro vyhledávání časných stadií nádorů v populaci žen, bez příznaků onemocnění prsu. V České republice má každá žena nárok na bezplatné screeningové (preventivní) mamografické vyšetření od 45. roku věku, a to ve dvouletých intervalech.

Součástí dnešní preventivní akce bylo i představení výstavy Nebýt na to sama, která se nachází ve vnitřním atriu Onkologické a radioterapeutické kliniky. Jedná se o projekt, který skrze fotografie sdílí příběhy třinácti hrdinek, do jejichž života zasáhlo onkologické onemocnění, nevzdaly se, bojovaly a po měsících léčby se vrátily zpátky do života. Původně z jejich snímků vznikl jedinečný kalendář, teď jsou součástí putovní výstavy, která je ve FN Plzeň k vidění až do 25. září 2023.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT