QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Paliativní tým FN Plzeň pomáhá i rodinám pacientů

10.10.2023 10:25

Paliativní tým začal působit ve Fakultní nemocnici Plzeň v roce 2022. Jeho cílem je zlepšit kvalitu života pacientů, kteří jsou nevyléčitelně nemocní a jsou na konci svého života.

paliativnipece2_zdroj Canva.com
paliativnipece2_zdroj Canva.comletáky Věda a výzkumlogo FN PLZENPaliativní tým

Zdroj foto: Canva.com

„Naším záměrem je splnit pacientovo přání, nejčastěji se jedná o brzké propuštění do domácí péče a v případě nepříznivé prognózy snížit počet rehospitalizací a eliminovat neúčelná nadbytečná konzilia a vyšetření. Hlavním nástrojem paliatra je medicínská komunikace získaná odborným vzděláním. Cílem je pacient, který odchází plně informovaný o tom, co mu nemoc do života přinese a s vědomím, jak by měl jeho život dále vypadat,“ řekla vedoucí lékařka paliativního týmu FN Plzeň MUDr. Tereza Petrů.

Foto: Konziliární tým paliativní péče FN Plzeň

Paliativní tým spolupracuje se všemi klinikami FN Plzeň, aby o jeho nabídce lékaři věděli a aby i oni uměli hovořit s pacienty. V rámci institucionálního výzkumu jsou lékaři edukováni o tzv. guide protokolu, který lékaře provede sdělením nepříznivé zprávy pacientovi.

Zapojená je i rodina pacienta

Příchod těžké nemoci ovlivní nejen samotného pacienta, ale i jeho rodinu, na kterou se často zapomíná při léčbě dané nemoci. To si uvědomuje paliativní tým a v první fázi pomáhá nejen pacientovi, ale i rodině, aby se zorientovala v daném onemocnění. Zjistí jejich přání a potřeby a následně se podle reálné situace snaží potřeby naplňovat. „Pořádáme tzv. rodinné rady, kdy si sezveme pacienta a jeho rodinu a řešíme to, aby se všichni dostali na jednu úroveň- aby rodina pochopila, co si pacient přeje a aby to pacient uměl říct. Poté řešíme, zda jsou jeho přání vůbec splnitelná či případně jaké jsou jiné varianty, “ popisuje lékařka paliativního týmu FN Plzeň MUDr. Helena Žižková.

 

 

Nabídka pro veřejnost

FN Plzeň je součástí sítě nemocnic podporující zdraví a již druhým rokem pořádá semináře pro veřejnost z cyklu „Zdraví máme jenom jedno“. „Chceme veřejnosti poskytnout prostor k získání informací mimo ordinace lékařů, v době, kdy jsou zdraví a v pohodě. V nemocnici lidé bývají ve stresu, mnohdy se nechtějí na nic ptát, bojí se. Na seminářích mají jedinečnou příležitost se vyptat na vše, co je zajímá, popovídat si s odborníky laicky, bez jakéhokoli stresu a strachu,“ popisuje atmosféru na seminářích mluvčí FN Plzeň Mgr. Gabriela Levorová.

Zájemci o bližší informace k paliativní péči jsou srdečně zvaní 12. října do FN Plzeň od 17 hodin (pavilon 63, FN Bory-bývalá Vojenská nemocnice).

 

foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT