QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ROZHOVOR: Máme skvělý tým, říká ředitel FN Plzeň Václav Šimánek

12.12.2023 7:29

Už desátým rokem vede Fakultní nemocnici Plzeň Václav Šimánek. Díky skvělému týmu nejen lékařů zvládá nemocnice i současnou nelehkou situaci. Lidé se nemusí bát, že by se v Plzni rušily některé operace nebo zákroky. S Václavem Šimánkem jsme si povídali nejen o roce 2023, který se chýlí pomalu ke konci.

vr_medical26

Pracuje s rozpočtem 10 miliard korun a řídí nemocnici s 5 200 zaměstnanci, z čehož je 1000 lékařů. Právě zaměstnanci jsou pro Václava Šimánka největším benefitem nemocnice. Jak hodnotí uplynulý rok, co chystá nemocnice v roce 2024 a co přeje ředitel čtenářům QAPu? Čtěte rozhovor.

Jak byste stručně zhodnotil rok 2023?

Fakultní nemocnice se opět drží v kladných ekonomických číslech, bude příznivý hospodářský výsledek. Podařilo se nám mnoho zajímavýchprojektů, od rekonstrukcí, investic po preventivní akce.

Tak pojďme postupně. Rekonstruovali jste Transfuzní oddělení. Plzeňané určitě zaregistrovali vaši velkou kampaň na podporu dárcovství krve.

Před létem jsme dokončili rekonstrukci Transfuzního oddělení, budova dostala novou fasádu a zásadně se proměnily také interiéry, včetně vybavení nebo třeba nabídky svačin pro dárce. Ve spolupráci s městem a Plzeňským krajem jsme spustili kampaň Zažij hrdost na podporu dárcovství krve. Letní měsíce, které jsou na krevní zásoby vždy slabé, jsme myslím i díky této kampani zvládli po dlouhé době bez obav z nedostatku krve. Máme desítky procent nových prvodárců.

Tradičně se zapojujete i do Movemberu. Kolik jste letos vyšetřili mužů?

Do Movemberu jsme se zapojili už po desáté a v letošním roce máme rekordní počet vyšetřených, je to 1005 mužů. Jen pro srovnání, v prvním roce to bylo zhruba 200 odebraných vzorků. Muži, kteří k nám přijdou, si nechají jen nabrat kapku krve, která putuje na rozbor do našich laboratoří. V případě vyšších hodnot je proveden další test, a i když tady nejsou výsledky dobré, doporučíme návštěvu urologa. Pokud se následně potvrdí nález karcinomu, je následná léčba velmi efektivní, protože se na onemocnění přišlo včas. Takže jestli bude letos 15 pozitivních případů, zachráníme 15 lidských životů.

Prevence je důležitá. Souhlasíte s tím?

Samozřejmě, proto pořádáme s našimi odborníky různé přednášky a preventivní akce pro veřejnost. Například vyšetření krevního tlaku, které jsme loni prováděli v Area Bory. I tam jsme měli pozitivní nálezy. Letos jsme se tam zaměřili na prevenci karcinomu tlustého střeva. Naši odborníci byli k dispozici a vysvětlovali závažnost tohoto onemocnění, jak se diagnostikuje a zájemcům nabízeli zdarma test na samovyšetření Na přednáškách pro veřejnost, které organizujeme od loňského roku, už se hovořilo o nejrůznějších tématech, jako třeba o vitaminu D, štítné žláze, obezitě, onemocnění prostaty, dělohy nebo očí a mnohých dalších.

Novinky jsou také na vaší porodnické klinice, na co se mohou těšit nastávající maminky?

Na Gynekologicko-porodnické klinice jsme založili Centrum individuální péče a respektujícího porodu. To je novinka, kdy porod vede jedna porodní asistentka, je po celou dobu s budoucí maminkou tak, aby se poznaly, získaly k sobě důvěru. A lékař je k dispozici, kdykoliv je potřeba. Navíc jsme zmodernizovali porodní pokoje a upravili jídelníčky, aby byly všechny maminky spokojené.

Pojďme zmínit péči na sklonku života. Vy se nově zaměřujete i na paliativní péči?

Od roku 2022 u nás působí paliativní tým pod vedením paní doktorky Terezy Petrů. O tuto péči je velký zájem, usnadňuje dožití lidem na sklonku života. Tým je složen nejen z lékařů a sester, ale i sociálního pracovníka, psychologa, nutričního terapeuta, klinického farmaceuta a dle potřeby také nemocničního kaplana. Ti všichni pomáhají zlepšit kvalitu života pacientů se závažným onemocněním a jejich rodin, a to s úctou a respektem k jejich přáním a hodnotám.

Zmínit bychom měli i psychiatrii. Vy jste v roce 2022 otevřeli moderní pavilon Psychiatrické kliniky za více než 450 milionů korun. Co je nového na této klinice?

Na Psychiatrické klinice nadále pokračuje spolupráce s Hnutím Na vlastních nohou – Stonožka. Za to patří velké dík prezidentce hnutí paní Běle Jensen. Díky ní máme prostředky na nové dětské hrací prvky na venkovní hřiště, mohli jsme pořídit chytrou moderní tabuli do dětské učebny a pacienti mohou během léčby vyzkoušet mnoho kreativních činností v rámci arteterapie.

Fakultní nemocnice má každoročně i velké investice. Letos jsou vaše výdaje vyšší než 1 miliarda korun, z toho je 400 milionů z vlastních zdrojů a 650 milionů z dotací. Jaké jsou ty největší?

Pokračujeme v evropských projektech REACT EU, byli jsme úspěšní ve všech třech výzvách. V rámci těchto projektů obnovujeme lineární urychlovače, operační sály i laboratorní techniku.. Celkem jde o investice za 750 milionů korun v období tří let. Zásadní rekonstrukce byla kromě zmíněného Transfuzního oddělení ještě na metabolické Jednotce intenzivní péče, tu jsme kompletně zrekonstruovali a zvětšili. Už je zkolaudována a provoz zahájíme v průběhu ledna 2024. Zároveň v lednu v prostorách uvolněných Psychiatrickou klinikou začneme zvyšovat kapacitu Kardiologické kliniky, konkrétně JIP a standardní lůžkové stanice. Vzhledem k tomu, že spádovou oblastí je nejen Plzeňský kraj, ale i Karlovarský kraj a část Jihočeského, tak je to velmi potřebné.

Určitě investujete i do běžné údržby?

Ano, například do rekonstrukce výtahů, kterých máme celkem 110 včetně těch nákladních. Výtahy vlastně rekonstruujeme průběžně a je to nekonečný příběh, nyní práce probíhají na výtazích v budově C na Lochotíně. Jsme také zhruba v polovině oprav vnější hradby kolem areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech.

Čím je vaše nemocnice jiná, co má nejlepší?

Máme skvělý tým lidí, kteří spolupracují. A nejsou to jen zdravotníci, ale i ostatní personál, bez kterého to nemůže fungovat. I díky tomujsme například překonali celé covidové období.

Co popřejete našim čtenářům?
Štěstí, zdraví, spokojenost a v případě, že by to zdraví přestalo fungovat, je tady Fakultní nemocnice Plzeň.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT