QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Seznamte se, toto je slečna Hrdost. Nová kampaň FN Plzeň cílí na mladé dárce krve - FOTKY

02.08.2023 12:17

FN Plzeň, město Plzeň a Plzeňský kraj spojily své síly. Nová marketingová kampaň na získání dárců krve cílí zejména na mladou generaci.

slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (7)
slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (7)slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (5)slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (4)slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (8)slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (6)slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (1)slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (2)slečna Hrdost FN Plzeň_0823_QAP (3)

Transfuzní oddělení FN Plzeň patří mezi největší transfuzní zařízení v České republice. Za rok 2022 zde bylo provedeno téměř 22 tisíc odběrů. I tak je krve málo a krevní zásoby jsou kritické.

„V registru máme kolem 12,5 tisíců pravidelných dárců, což jsou lidé, kteří přišli darovat krev alespoň jednou za dva roky. Počet prvodárců je za letošní rok zatím nižší, než v předchozím roce,“ řekla QAPu Petra Šlechtová, primářka Transfuzního oddělení FN Plzeň.

Ve středu 2. srpna byla představena společná kampaň Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňského kraje a města Plzně. Cílem je nalákat nové dárce krve. Kampaň bude dlouhodobá a osloví veřejnost napříč městem i celým krajem.

„Kampaň je moderní, je vzácná a já doufám, že osloví dárce, kteří budou pravidelně chodit darovat krev. Medicína zatím nedokázala nahradit krev, proto jsem hrdý na to, že máme tak skvěle fungující transfuzní stanici a jsem hrdý i na dobrovolníky, kteří krev darují. Když darujete krev, dáte někomu šanci přežít a uzdravit se, a to je to nejcennější. Darováním získáváte i tu pomyslnou hrdost,“ řekl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Právě HRDOST je téma nové kampaně na podporu dárcovství krve. „Cílem kampaně bylo zvýšit počet dárců nějakým zajímavým způsobem. Díky dotazníkovému šetření jsme zjistili, že lidé, kteří chodí darovat krev, popisují právě pocit hrdosti, který v sobě mají, když někomu mohou zachránit život. Tento pocit jsme zhmotnili do lidské podoby a vznikla tak slečna Hrdost,“ vysvětlila Jitka Šmídová z agentury, která měla projekt na starosti.

Slečna Hrdost je elegantní dáma nebo slečna, může mít různé podoby, různou barvu vlasů. Vždy se ale jedná o elegantní ženu, která je oblečena celá v červeném.

„Nedám se zažít, nedám se popsat, nedám se sdílet nikde online. Přijďte, darujte krev, zachraňte život a zažijte HRDOST, protože pomáhat a dělat dobré skutky je důležité, vnitřně nás to posiluje. Pojďte do toho se mnou,“ řekla při svém debutu slečna Hrdost.

Kampaň podporují nejen finančně město Plzeň a Plzeňský kraj. „Plzeňané se umí spojit v dobách zlých, i v dobách potřebných a doba potřebná je právě teď. Kdo daruje krev, daruje život. Darovat krev ve FN Plzeň, znamená to, že pomáháte lidem z Plzně, Plzeňského kraje a dalším lidem při akutní potřebě záchrany života,“ řekl Roman Zarzycký, primátor města Plzně a dodal: „Když přijdete zachránit život právě do FN Plzeň, tak máte jistotu, že zde se dárcovství nikdy nebude propojovat s businessem tak jak je to u některých soukromých subjektů.“

„Spouštíme společnou unikátní kampaň, která vydrží dlouhodobě. Nezapomínejme na to, že darujeme krev pro to, abychom pomohli našim sousedům, občanům,“ připomněl Pavel Hais, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro zdravotnictví.

Kampaň cílí na mladou generaci. Noví dárci se budou aktivně hledat mezi školáky, návštěvníky kulturních akcí, ale hlavně na sociálních sítích, videospotech v MHD, billboardech a na všech komunikačních kanálech, které využívá Plzeňský kraj.

FN Plzeň aktualizuje každý den informace týkající se potřebného množství a typu krve. Tuto informaci naleznete zde.

Informace týkající se odběru krve, podmínky pro darování a další naleznete zde.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT