Transfuzní oddělení FN Plzeň prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Podívejte se na FOTKY

13.06.2023 15:36

V úterý 13. června se v rámci blížícího se Světového dne dárců konalo slavnostní představení nově zrekonstruovaných prostor Transfuzního oddělení FN Plzeň. QAP byl u toho, podívejte se, jak to na nově zrekonstruovaném pracovišti vypadá.

slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (12)
slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (12)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (31)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (32)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (3)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (4)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (5)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (6)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (7)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (9)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (10)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (11)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (15)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (16)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (17)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (18)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (19)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (21)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (23)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (24)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (25)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (26)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (27)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (28)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (29)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (30)slavnostní představní Transfuzního oddělení_0623_QAP (22)

„Budova, ve které se Transfuzní oddělení FN Plzeň nachází, slaví v letošním roce 50 let. Dnes slavnostně otevíráme prostory, které prošly významnou rekonstrukcí. Tady to vše začíná, tady je jedna z těch nitek, která vede k záchraně života a k navrácení zdraví. Tady se dává tekutina, která je nenahraditelná, zde se daruje krev,“ připomněl v úvodní řeči ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Pracoviště Transfuzního oddělení FN Plzeň, které se nachází v ul. 17. listopadu 12 v Plzni, prošlo v posledním roce rozsáhlou proměnou v celkových nákladech cca 20 milionů korun. „Rekonstrukce zahrnovala nové podlahy, posuvné dveře, moderní odběrová křesla, opravu elektroinstalace, rozšíření WiFi pokrytí či nový rezervační systém. Velkou položkou rozpočtu byla fasáda a největší radost dárcům udělaly zcela nové gastro služby,“ popsala mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Slavnostního setkání se účastnilo mnoho vzácných hostů v čele s hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem a senátorkou Danielou Kovářovou. Slavnosti se účastnili i lékaři FN Plzeň a primátor města Plzně Roman Zarzycký, který představil nové odznaky s kapkou krve. Ty byly vyrobeny jako motivace pro darování krve. Na limitované edici odznaků stojí nápis: Děkujeme, že pomáháte zachraňovat životy.

Za loňský rok bylo odbaveno v Transfuzním oddělení FN Plzeň více než 22 tisíc odběrů. „Přestože patříme mezi největší v České republice, stále potřebuje registr dárců rozšiřovat. V registru je momentálně asi 12 tisíc pravidelných dárců, nicméně prvodárců bohužel ubývá, oproti loňskému roku jde asi o 200 lidí,“ řekla primářka Transfuzního oddělení FN Plzeň Petra Šlechtová, která využila příležitosti, kdy se na transfuzní stanici sešlo mnoho lidí, a vyzvala hosty k darování krve.

Pro zapsání se do registru dárců a podstoupení prvního odběru krve se přihlásilo několik dobrovolníků, včetně velitele Městské policie Plzeň Petra Nováčka a cévního chirurga Jiřího Moláčka, který působí na Chirurgické klinice FN Plzeň. „Je vidět, že jsou to profesionálky, ani to nebolelo,“ prohlásil s úsměvem při odběru přednosta Chirurgické kliniky FN Plzeň.

Dárců, kteří se ocitnou v křesle Transfuzního oddělení FN Plzeň poprvé stejně jako hosté dnešního slavnostního otevření, je zhruba tisíc ročně. „Prvodárce musí projít rychlou procedurou, to znamená vyplnit dotazník, nechat si odebrat vzorek krve pro základní rozbor, změří se mu základní funkce, jako tlak a podobně, také se zeptáme na hmotnost a poté lékař posoudí, zda je tento člověk vhodný jako dárce. Poté už samotnému darování nic nebrání,“ vysvětluje primářka Petra Šlechtová.

Noví dárci jsou stále potřeba. V červenci a srpnu vzniká největší nepoměr mezi tím, kolik dárců přijde a kolik krve je potřeba. „V těchto měsících je větší potřeba krve, například kvůli četnějším dopravním nehodám, lidé také zkoušejí o prázdninách adrenalinové sporty, dochází k více úrazům. Co se týče dárců, ti kteří navštíví zahraniční destinace, musí mít mezi dovolenou a darováním pauzu,“ vysvětluje důvod nepoměru primářka Transfuzního oddělení FN Plzeň a dodává: „Také je potřeba apelovat, aby lidé chodili na transfuzní stanice a oddělení, kde darovaná krev zachraňuje životy a ne do komerčních center darovat plasmu.“

Průměrný věk dárců krve se nepatrně zvyšuje, mírně ubývají mladí zájemci o dárcovství. „Dá se říci, že jedna třetina dárců je do 35 let věku. Darovat se dá od 18 až do 65 let. Prvodárci musí být do 60 let,“ dodala Petra Šlechtová.

FN Plzeň aktualizuje každý den informace týkající se potřebného množství a typu krve. Tuto informaci naleznete zde.

Informace týkající se odběru krve, podmínky pro darování a další naleznete zde.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT