QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni muži prevenci rakoviny prostaty nepodceňují

16.11.2023 14:29

V těchto dnech probíhá celosvětová akce Movember a FN Plzeň se k ní již po desáté připojila. Nabízí tak pánům jedinečnou příležitost nechat si udělat zdarma krevní test PSA v rámci prevence rakoviny prostaty.

Movember 2023_FN Plzeň
Movember 2023_FN PlzeňMovember 2023_FN Plzeň

Počet nově zachycených případů karcinomu prostaty celosvětově roste. Je nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů.

Tento všeobecný trend pochopitelně kopíruje i situace v ČR. Za posledních dvacet let se u nás výskyt tohoto karcinomu téměř ztrojnásobil, přitom úmrtí je ale více než třikrát nižší. Takto výrazný rozdíl je dán možností vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) v rámci preventivních prohlídek.

„V případě zvýšené hodnoty PSA bude doplněný PHI, tzv. index zdravé prostaty. Na Oddělení imunochemické diagnostiky ve FN Plzeň jsme ho zavedli před 10 lety, jelikož daleko lépe umožňuje upřesnit diagnózu karcinomu prostaty než pouhé vyšetření PSA. Díky zvýšené spolehlivosti tohoto indexu dochází v praxi jak ke zlepšení včasného záchytu karcinomu, tak i ke snížení (o 25%) nutnosti provedení biopsie prostaty,“ popisuje primář Oddělení imunochemické diagnostiky prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.

Celý listopad probíhá celosvětová akce Movember a Fakultní nemocnice Plzeň se k ní připojila. Nabízí pánům jedinečnou příležitost nechat si udělat zdarma krevní test PSA v rámci prevence rakoviny prostaty.

Již začátek akce ukázal, že muži nepodceňují prevenci a na vyšetření do FN Plzeň dorazilo během prvních 10 dnů přes 400 zájemců. U 94 mužů byl kvůli zvýšené hodnotě PSA doplněn i test PHI a 9 mužům bylo kvůli horším výsledkům doporučeno další urologické vyšetření.

„Jsem velmi rád, že se tato akce dostává do povědomí stále větší části veřejnosti, což dokazují i data za poslední roky, kdy máme každoročně vyšší zájem veřejnosti než v předchozím roce. Loni přišlo na vyšetření 724 mužů a letos to zatím vypadá na další rekord. Je skvělé, že k prevenci rakoviny prostaty již není potřeba nepříjemná biopsie, ale jen jedna zkumavka krve. Vyzývám proto všechny chlapy, táty a dědečky, aby si na sebe udělali chvilku čas a přišli do FN Plzeň na bezplatný test, který jim může zachránit život,“ podotýká ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Zájemci, ideálně ve věku 50-70 let, se mohou dostavit do konce listopadu každý všední den od 7:30 do 11:30 do Očkovacího centra v areálu bývalé vojenské nemocnice FN Bory, pavilon 61, 3. patro.

foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT