QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve FN Plzeň loni proběhlo 2 801 porodů. Rodičkám nabízí porodnice mnoho podpůrných metod

01.04.2024 20:10

Gynekologicko-porodnická klinika FN Plzeň v roce 2023 zažila několik významných okamžiků.

FN Plzeň porodnice_0324_FN Plzeň (1)
FN Plzeň porodnice_0324_FN Plzeň (1)FN Plzeň porodnice_0324_FN Plzeň (2)FN Plzeň porodnice_0324_FN Plzeň (3)

Gynekologicko-porodnická klinika FN Plzeň začátkem roku zahájila provoz Centra individuální péče a respektujícího porodu, na jaře významně investovala do rekonstrukcí porodních pokojů, zpestřila nabídku stravy pro budoucí a novopečené maminky a začala pořádat individuální setkání v rámci konzultační poradny s porodními asistentkami.

Porodnost v Plzeňském kraji oproti roku 2022 klesla o 485 porodů, to je zhruba o 11 %. Celkem se v roce 2023 uskutečnilo v kraji 4 618 porodů,“ řekl přednosta Gynekologickoporodnické kliniky FN Plzeň doc. MUDr. Jiří Presl, Ph.D. „Pokles porodnosti na naší klinice je kolem 9 % a je v souladu s úbytkem porodnosti v celostátním měřítku i v jiných perinatologických centrech. V rámci kraje jsme na tom v rámci očekávaného poklesu dokonce o necelá dvě procenta lépe, než je průměrná hodnota kraje. V naší porodnici loni proběhlo 2 801 porodů, při nichž přišlo na svět 2 846 dětí.“

Maminky, které se loni rozhodly právě pro porodnici FN Plzeň, mohly nově využít služeb Centra individuální péče a respektujícího porodu. To v praxi znamená, že se o rodící ženu stará pouze zkušená porodní asistentka, poskytuje jí individuální péči, pracuje samostatně a přebírá veškerou zodpovědnost. Lékař je zavolán pouze v případě neočekávaných komplikací. Tento způsob porodu mohl během loňska proběhnout u 340 rodiček s nízkým rizikem a fyziologickým průběhem porodu, aniž by došlo k jakýmkoli komplikacím.

„Budoucím maminkám nabízíme mnoho podpůrných metod, například prostornou vanu s teplou vodou a éterickými oleji, sprchu s balonem, jemné masáže s květovými esencemi, aroma difuzér, bylinnou napářku, relaxační hudbu nebo nově porodní gauč, který mohou maminky při porodu využít při několika vertikálních polohách jako je dřep, klek, nebo stoj s oporou, a navíc zaručuje pohodlí a intimní atmosféru pro rodičku i její doprovod,“ vyjmenoval přednosta docent Presl.

Koncem jara prošly dva porodní pokoje velkou rekonstrukcí – získaly novou designovou podobu a tvoří tak spolu s dalším vybavením krásné a útulné prostředí pro ještě lepší zážitek z porodu. 

Loňský rok se nemocnice také rozhodla sestavit speciální sedmitýdenní jídelníček pro kojící matky, který zajišťuje novopečené mamince i miminku veškeré potřebné živiny jako je vápník, kyselinu listovou, železo, zinek, jod nebo vitamín D a B12. Navíc mají maminky na oddělení k dispozici zdarma jogurty ve chladicí vitríně.

Foto FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT