Hrady o víkendu ožijí! Kašperk, Rabí a Velhartice chystají Dny Šumavského trojhradí

13.06.2023 19:09

Šumavské hrady Kašperk, Velhartice a Rabí tvoří tzv. Šumavské trojhradí. V rámci něj se konají Dny Šumavského trojhradí, letos se budou konat od 17. do 18. června.

Kašperk_upraveny

Všechny tři šumavské hrady v ten víkend nabídnou program zejména pro rodiny s dětmi. "Nadcházející Dny šumavského trojhradí jsou společnou a pravidelnou akcí hradů Velhartic, Rabí a Kašperku. Tentokrát jsme nesměřovali k jednotícímu historickému tématu, nýbrž se rozhodli využít termínů 17. a 18. června k připomenutí Dne otců, a nazvali akci symbolicky Táto, vezmi nás na hrad," uvedla správa hradu Kašperk.

Kašperk

V sobotu 17. června budou k vidění na nádvoří hradu Kašperk skupiny scénického šermu Sordem a Žehart, jež doprovodí svou působivou podívanou akrobaté Aventyr. Program bude nepřetržitě probíhat od 11.00 do 16.30 hod. v horní části nádvoří. Vstup na nádvoří bude dočasně zpoplatněn.

V sobotu i v neděli proběhnou Dobrodružné výpravy do hradu, jež jsou určeny dětem ve věku 7 – 13 let. "Interaktivní prohlídka pro děti, při níž je jejich průvodce Karel, doprovázen svým věrným druhem, zbrojnošem Filipem, provede hradem Kašperk. Nechá je nahlédnout do historie nejen hradu samotného. Stejně jako kdysi mladý Karel, budoucí král český, se budou moci přiučit něco z dovedností a zábav středověkých. Jakými byla například střelba z kuše a luku, šerm mečem, ale též tanec, či psaní na skriptoriu a další kratochvíle," informují z Kašperku.

Prohlídky probíhají v sobotu i v neděli od 10.30, 12.30 a 14.30 hod. Rezervaci vstupenek zájemci uskuteční pohodlně online z webu www.kasperk.cz.

Velhartice

Na Den otců můžete vzít své děti na netradiční prohlídku gotického hradu s Bílou paní, kde se dozvíte o bydlení na hradě za časů Buška z Velhartic, o středověkém jídle, zábavě, o životě dospělých a dětí. Setkáte se s poddanými, pomůžete složit erb rytíři, budete se moci poklonit králi a královně. Dostanete se na jedinečný kamenný most a do obranné věže Putny, odkud si budete moci odnést malý kousek královského pokladu.

Prohlídky začínají vždy v 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30.

Rabí

Po celý víkend bude volně průchozí celý hradní areál. Příchozí si budou moci projít velké nádvoří i to malé, kde se nachází studna a hospodářské zázemí. Budou moci vejít do místností s modely hradu i vyjít do prvního patra Nového paláce, které slouží jako vyhlídkové místo, navštívit nejstarší část hradu (včetně vysoké obytné věže, tak zvaného donjonu) nebo prozkoumat členitá sklepení. 

Pro všechny zvídavé bude připravený i doprovodný program. "Mladší i starší návštěvníci se mohou proměnit na badatele a poznávat hradní areál z nových úhlů pohledu. Na několika zastaveních, která budou rozmístěna v celém hradním areálu, si budou moci vyzkoušet práci archeologů, historiků nebo archivářů a zároveň plnit (ne)náročné úkoly," doplnili z hradu.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT