19.05.2024 12:30 19.05.2024 16:11
Silné bouřky se ženou do regionu!
V celém Plzeňském kraji platí dnes od 14 do 22 hodin výstraha!
19.05.2024 12:30 19.05.2024 16:11
V celém Plzeňském kraji platí dnes od 14 do 22 hodin výstraha!
19.05.2024 16:02
Další nehoda je u Chotíkova na silnici 20, střetla se dvě auta. Nehoda je bez zranění
15.05.2024 9:54 19.05.2024 10:02
Jak práce ovlivní dopravu? Přinášíme informace.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před kuřecím masem, u kterého byla zjištěna nebezpečná bakterie, ta způsobuje salmonelózu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Jedná se o následující výrobky:
KUŘECÍ ŘÍZKY ČERSTVÉ, šarže: 23342202, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK10094 ES, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., Jeremiášova 1249/7, Praha 5 155 00.
„Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ uvádí Marek Bartík z SZPI.
Nebezpečnou bakterii nalezla inspekce i v jiném kuřeti. Jedná se o Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 20.12.2024, výrobce: Branch "Pererobniy Compleks" of Limited Liability Company "Vinnytska Ptahofabryka", 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts´ka Oblast, 24320, Ukraine. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., 396 Hrdějovice, 373 61.
„Inspektoři SZPI provozovateli nařídili neprodlené stažení předmětné šarže z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ uvádí Marek Bartík z SZPI.
Notifikaci o zjištění nevyhovujících potravin SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).
S kontrolovanou osobou Potravinářská inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Foto SZPI