Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zvednutá část dálnice D5 bude brzy průjezdná

16.08.2010 9:16

V tropických vedrech, která panovala v naší republice v červenci, se zvedla u Benešovic na Tachovsku část dálnice D5. Podle současných zjištění expertů se zvedla proto, že nebyla udělána zcela dle projketu. Jezdit auta by po ní měla začít už tenhle týden, opravy finišují.

dálnice D5_ foto www.ceskedalnice.cz

Podle expertů, kteří zkoumali důvod zbednutí vozovky na počátku července, kdy panovala u nás tropická horka, je nyní jasný. Dálnice D5, která se před 14 lety stavěla, není zcela podle plánů. Proto se na 122. kilometru ve směru na Plzeň u Benešovic na Tachovsku její část vlivem horka nadzvedla. Tento úsek musel být uzavřen. Opravy jsou u konce, ale ještě se po D nedá jezdit.

Opravy jsou hotové, beton vyzrává. Aby dosáhl potřebné pevnosti, potřebuje k tomu nejméně dva týdny. Dálnice by měla být průjezdná na opravených místech bez omezení zhruba 20. srpna.

Opravy začaly tím, že se musel vyfrézovat sfalt, který tvořil onen hrb. Pak přišlo na řadu vybourání poničených betonových desek. Hrb podle expertů vyrostl kvůli tomu, že podloží neumožnilo pohyb rozpálené betonové desce, po které jezdila auta, a ta se natlačila až pod sousední asfalt. Navíc se nenašla dilatační spára, která má být mezi deskami a asfaltem právě kvůli rozpínání desek.

Po vybagrování zničené části vozovky byl do ní přidán štěrk, ten byl zhutněn a přes něj přišla vrstva betonu. Ta je tam právě proto, aby při rozpínání po téhle vrstvě mohla klouzat betonová deska, která způsobila zvednutí asfaltu. Při opravách radili dálničářům takoví experti, kteří třeba staví letiště.

Oparav stála zhruba milion korun. Provoz by měl začít jezdit 20. srpna.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT