QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Napadl sníh a v Plzeňském kraji se bourá. Dbejte zvýšené opatrnosti, nabádají záchranáři

29.11.2023 14:55

I když zima dle kalendáře ještě vlastně ani nenastala, na mnoha místech sněží a tvoří se náledí. Rána jsou studená a dle meteorologů nás mrazivé noci čekají minimálně do příští středy. S příchodem zimy se bohužel pojí i větší množství dopravních nehod. Záchranáři nabádají k opatrnosti.

OA Letkov_1123_HZSPK (1)
OA Letkov_1123_HZSPK (1)OA Heyrovského_1123_HZSPK (1)OA Heyrovského_1123_HZSPK (2)OA Heyrovského_1123_HZSPK (3)OA Letkov_1123_HZSPK (1)OA Letkov_1123_HZSPK (2)OA Letkov_1123_HZSPK (3)

„Středa 29. listopadu je první den letošní zimy, kdy leží sníh na drtivé většině našeho území. Výjimečně se jedná jen o poprašek, což je v mapě trochu nepřesně znázorněno nulou. Nejčastěji tedy leží i v nižších polohách 2 až 6 cm sněhu a na horách většinou mezi 25 a 60 cm,“ uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav.

S první větší sněhovou nadílkou se pojí i velké množství dopravních nehod. Včera se bouralo v Plzeňském kraji na několika místech, psali jsme detailně ZDE.

Na včerejší množství dopravních nehod reagovala i Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

„Prosíme všechny řidiče ke zvýšené opatrnosti a ohleduplnosti. Sjízdnost silnic, prověří řidičské dovednosti každého, kdo se na silnici vydá. Opatrnost by neměli podcenit ani chodci, namrzlé chodníky bývají častým místem úrazů a ošklivých pádu. Přejeme Vám šťastné návraty z Vašich cest a překonání všech nástrah zimního počasí,“ uvádí mluvčí záchranné služby. „A pokud se vám karamboly a mrazivé nástrahy přece jen nevyhnou, jsme tady a kryjeme vám záda," dodává.

Ani dnešní dopoledne se neobešlo bez dopravních nehod.

7:38

V Heyrovského ul. v Plzni narazilo osobní vozidlo do sloupu veřejného osvětlení.

„Řidič (2002) jel v Plzni po vozovce ulice Heyrovského ve směru od ulice Šimerova směrem k ulici Mandlova s vozidlem tovární značky Ford Focus, kdy v prostoru levotočivé zatáčky vlivem nepřizpůsobení rychlosti zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a jeho nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možné předvídat, vyjel s vozidlem vpravo mimo vozovku, najel přední částí vozidla částečně na travnatý pás a následně se přední částí vozidla střetl se sloupem veřejného osvětlení,“ popsala nehodu Dagmar Brožová, mluvčí policie.

„Muž ročník 2002 utrpěl lehčí zranění a byl transportován na FN-Bory,“ doplnila mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

8:10

Mezi Letkovem a Tymákovem havarovalo do stromu jedno osobní auto.

„Řidička (1993) jela na silnici III. třídy č. 18018 ve směru od Letkova do Tymákova v osobním vozidle Seat. Nepřizpůsobila rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možné předvídat. Pravou částí vozidla najela mimo vozovku, vjela do příkopu a narazila do stromu,“ popsala nehodu mluvčí policie.

„Žena ročník 1993 utrpěla lehčí zranění, transportována k dalšímu ošetření na FN Bory,“ doplnila Mária Svobodová, mluvčí záchranné služby.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT