Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Hrozí povodně, varují meteorologové! Pro část Plzeňského kraje platí extrémní stupeň nebezpečí

31.05.2024 13:55

Meteorologové dnes zpřísnili výstrahu. Očekávají srážky a kvůli nasycení půdy hrozí o víkendu v Plzeňském kraji až třetí stupeň povodňové aktivity.

Radbuza Plzeň Doudevce foto QAP (8)

„Dnešní relativně rychlý postup přeháněk a bouřek k severu nebo severozápadu nebude způsobovat větší problémy, i když sem tam v bouřkovém jádru krátce silně zaprší. Zatím budou intenzivní srážky vynechávat jižní část území, kde je možnost bouřek až večer a v noci,“ uvádí aktuálně Český hydrometeorologický ústav.

Závažnějším rizikem pro odtok vody z krajiny a zvyšování hladin toků bude dle meteorologů přechod do vydatnějšího deště v kombinaci s intenzivními srážkami výraznějších přeháněk v západní části Čech. „Zde se budou srážky objevovat nejčastěji. Jeden z pásů srážek se na západ a severozápad republiky již přemisťuje, aktuálně v něm vyrůstají ojedinělé bouřky na pomezí jižních, středních a východních Čech,“ dodává ČHMÚ.

V platnosti je aktuálně několik výstrah před bouřkami a deštěm i povodněmi. Podrobnosti naleznete ZDE.

Extrémní stupeň nebezpečí hrozí pro část Plzeňského kraje o nadcházejícím víkendu. Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Povodňové ohrožení je v platnosti od 1.6.2024 00:00 do 2.6.2024 18:00. Platí pro Plzeňský kraj, konkrétně pak pro Domažlice, Horšovský Týn, Nýřany, Plzeň, Stod, Stříbro a Tachov.

„Vzhledem k vysokému nasycení a velmi vydatným srážkám očekáváme vzestupy hladin toků pramenících v Českém lese (Mže a přítoky, Radbuza). Během soboty pak dojde k prudkým vzestupům hladin s překročením limitů pro 3. SPA. Kulminace očekáváme během soboty a neděle,“ uvádí meteorologové.

Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace a může způsobit škody v krajině a na majetku. „Doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho prognózu (na www.chmi.cz nebo v médiích). Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru. Připravit se na možnost dopadů povodně. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny,“ uvádí meteorologové s tím, že lidé by se měli vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí.

Aktuální stav řek můžete sledovat ZDE.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství