QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce kontrolovala olivové oleje. Výsledky spotřebitele nepotěší

27.12.2023 17:19

Poslední kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce ukázala, že dvě třetiny hodnocených olejů porušily předpisy.

Olivový olej_ilustrační_pixabay

Pravidelné kontroly olivových olejů ukazují, že se do ČR dovážejí výrobky, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů.

Výsledky letošní kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 67 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů.

„Nejzávažnější zjištění představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie. Dva z takto vyhodnocených vzorků dokonce odpovídaly kategorii „lampantový olej“, který není určen k maloobchodnímu prodeji a je určen pouze k dalšímu zpracování,“ uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že z 21 hodnocených vzorků celkem 14 vzorků je nevyhovujících.

U 10 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě. U celkem 6 vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů (u 2 vzorků inspektoři zjistili neodpovídající kategorii i nevyhovující značení).

Neprošel například Costa D´oro L´Extra Extra panenský olivový olej, Terra creta Extra panenský olivový olej, OLIO EXTRA VERGINE DI OLIVA VILLA VINCI 500ml- Extra panenský olivový olej za studena lisovaný, DM Bio olej olivový extra nativ.

Kontrolou prošly například DM Bio extra panenský olivový olej nefiltrovaný, FRANZ JOSEF EXCLUSIVE Řecký Extra panencký olivový olej, K CLASSIC Extra panenský olivový olej 750ml.

Detailní přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků, včetně názvu, místa prodeje i fotodokumentace, SZPI zveřejnila ZDE.

Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje různých zemí původu splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry a požadavky na značení stanovené nařízeními Komise (EU) 2022/2104 a 2022/2105 a dalších předpisů.

„Potravinářská inspekce nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl mluvčí s tím, že potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT