QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klatovská transfuzka bude jezdit za dárci krve i v roce 2024. Některá místa vynechá

14.11.2023 17:44

I v roce 2024 bude Klatovská nemocnice jezdit stále za dárci krve, kteří nežijí přímo v Klatovech. Jedná se o stabilní základnu dárců.

odběr krve Klatovská nemocnice ilustrační

Ve dvou lokalitách počet dárců při výjezdových odběrech za poslední roky klesl natolik, že výjezd skupiny zdravotníků už není vzhledem k náročné organizaci a minimálnímu personálnímu obsazení efektivní.

Z tohoto důvodu se od roku 2024 ruší výjezdové odběry v Nalžovských Horách a ve Staňkově. „Někteří dárci z těchto míst začali dojíždět a darují krev přímo v Klatovech nebo v Domažlicích, kde mají větší výběr termínů. Neboli dárců při výjezdech v těchto místech za poslední roky ubylo a vyplatí se tak spíše prodloužit odběrové časy na stálých odběrových místech než jet z celým týmem na výjezd,“ vysvětlila lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice.

Výjezdové odběry se provádějí pokaždé od 14 do 16:30 hodin. Darovat mohou pravidelní dárci, ale vítáni jsou i noví dárci. „Ty ale žádáme, aby z důvodu vstupního vyšetření, které je o trochu delší, přišli nejpozději v 15:30,“ doplnila lékařka.

Dárci se odebírá 450 mililitrů krve. Darovat ji pak může v případě žen nejvýše čtyřikrát do roka s odstupem tří měsíců nebo pětkrát do roka v případě mužů s minimálním odstupem dvou měsíců. Dárcovství krve lze kombinovat s dárcovstvím plazmy.

Foto ilustrační Klatovská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT