QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vánoční trhy v Plzni i v Klatovech budou bez kulturního programu

22.12.2023 12:15

V Plzni vlají černé vlajky, ruší se program na vánočních trzích. Ke smutku se přidalo i město Klatovy.

Vánoční trhy na náměstí Republiky v Plzni lákají stovky lidí.

Město Plzeň se v pátek 22. prosince vyvěšením černé vlajky na radnici připojilo k uctění památky obětí čtvrteční tragické střelby na filozofické fakultě v Praze, která si vyžádala 13 obětí a 25 zraněných. Více jsme psali ZDE.

V den státního smutku, který vláda vyhlásila na sobotu 23. prosince, bude na radnici vyvěšena státní vlajka na půl žerdi, v poledne se rozezní zvony katedrály a za oběti se bude držet minuta ticha.

S ohledem na tragické události ruší provozovatel plzeňských adventních trhů koncerty a doprovodný kulturní program na náměstí Republiky. Stánkový prodej pokračuje beze změny,“ uvedl dnes plzeňský magistrát.

Na zemřelé se bude vzpomínat při sobotní bohoslužbě v katedrále sv. Bartoloměje.

„Modlím se za oběti tragédie na FF UK i všechny jejich blízké. V rámci sobotní bohoslužby v katedrále sv. Bartoloměje od 8:00 na ně vzpomeneme a na závěr zapálíme betlémské světlo na pietním místě u plzeňského andělíčka. Zvu všechny, které tato událost zasáhla a prožívají bolest," uvedl Tomáš Holub, biskup plzeňský

Vánoční kulturní program ruší i Klatovy.

„Vzhledem k tragické události na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ve čtvrtek 21. prosince 2023, kde vyhasla řada mladých životů, se město Klatovy přidává ke smutku, který sdílí celá naše země. Od dnešního dne, tedy od pátku do soboty, rušíme veškerý kulturní a doprovodný program na klatovském náměstí v předvánočním čase. Trhy s vánočním prodejem budou zachovány. V sobotu 23. prosince se ve 12:00 hodin rozezní klatovský zvon Vondra, jako vzpomínka a připomenutí si právě oněch obětí tohoto hrůzného činu,“ uvedlo vedení města Klatovy.

Ke státnímu smutku se připojuje i město Tachov.

„Město Tachov se v sobotu 23. prosince připojí ke státnímu smutku vyhlášenému vládou České republiky. Minutou ticha ve 12.00 a vyvěšením černé vlajky uctíme památku 14 obětí včerejšího hrůzného činu. Věnujte také tichou myšlenku lidem, kteří přišli o život a jejich rodinám, které se bohužel letos už nesejdou u společného štědrovečerního stolu," uvedlo vedení města Tachov.

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT