QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Akce Večery vážné hudby v Proluce letos nabídne pět výjimečných koncertů

21.07.2023 8:16

Druhý ročník Večerů vážné hudby v Proluce nabídne široké veřejnosti v centru Plzně pět neobyčejných koncertů. V Křižíkových sadech se představí nejlepší čeští profesionálové i mladí nadějní umělci. Vstup na všechny koncerty je zdarma.

večery vážné hudby v Proluce_ilustrační Milan Svoboda

Záměrem pořadatelů prvního ročníku Večerů vážné hudby v Proluce bylo zpřístupnit klasiku široké veřejnosti, to se podařilo a akce sklidila úspěch, spokojeni byli návštěvníci i účinkující. I v letošním roce se plzeňské publikum dočká výjimečných večerů v Křižíkových sadech. Tóny vážné hudby se rozezní po pět večerů od pondělí do pátku 24. až 28. července v plzeňské Proluce vždy ve 20 hodin.

„Chtěli jsme ukázat lidem, že vážná hudba nemusí být nutně uzavřená v koncertních sálech, že vlastně nemusí být úplně vážná, a že krásný zážitek může přinést komukoliv. Jsme moc rádi, že se to povedlo a na každém koncertě jsme mohli přivítat návštěvníky, kteří ´klasiku´ navštívili poprvé,“ shrnul jeden z pořadatelů Lukáš Krásný.

Program zahájí v pondělí 24. července Kukal Quartet. Toto smyčcové kvarteto založili roku 2020 čtyři mladí talentovaní hudebníci, a hned o rok později byli oceněni v Mezinárodní soutěži Pražské jaro. Na hity klasické i muzikálové pod názvem Lehko-vážně II. se mohou návštěvníci těšit v úterý 25. července.

Kytarové Duo Manera (Soňa Vimrová a Miroslav Žára) oslaví letos deset let od svého vzniku. V současné době se věnuje především vlastním úpravám skladeb španělského a latinskoamerického repertoáru, a právě ty zazní ve středu 26. července. Členové České filharmonie účinkovali v Proluce s velkým úspěchem vloni, letos přijedou ve čtvrtek 27. července s tělesem Virtuosi Di Basso a v nástrojovém složení 8 violoncell a jeden kontrabas zahrají např. Dvořáka či Bernsteina.

Věru Müllerovou mohli vloni vidět návštěvníci s klavírním koncertem, letos společně s Editou Adlerovou připravily program „od opery po muzikál“, kterým v pátek 28. července sérií koncertů zakončí.

„Po loňském úspěchu Večerů vážné hudby jsem velice ráda, že i letos tato akce pokračuje a opět zazní klasická hudba ve veřejném prostoru v centru Plzně. Město se podporou tohoto projektu snaží zpřístupnit kulturu a klasickou hudbu široké veřejnosti, neboť právě vážná hudba tvoří základ naší evropské kultury a ovlivnila a ovlivňuje i hudbu současnou. Vzhledem k místu konání je tak hudební zážitek dostupný doslova každému, občanům i turistům, neboť hudba je univerzálním jazykem překračujícím hranice," uvádí Eliška Bartáková, náměstkyně primátora města Plzně, která v pondělí 24. července ve 20:00 oficiálně zahájí sérii všech koncertů.

PROGRAM:

  • 24.7. Kukal Quartet – F. Schubert, W. A. Mozart, A. Dvořák
  • 25.7. J. Rosendorf, M. Kořánek, H. Špalková, K. Kotroušová, L. Langová: Lehko-vážně II. (hity klasické a muzikálové tvorby)
  • 26.7. Duo Manera – kytarový koncert – španělské a latinskoamerické skladby
  • 27.7. Virtuosi Di Basso – 8 violoncell a 1 kontrabas (E. Grieg, A. Dvořák, M.P. Musorgskij, L. Bernstein)
  • 28.7. Věra Müllerová a Edita Adlerová - od opery po muzikál, zpěv s klavírním doprovodem

Vstup na akci je ZDARMA.

Podrobnosti můžete sledovat ZDE.

 

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24