QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

S podvodníky se roztrhl pytel! Vydávají se i za Českou národní banku

16.01.2024 19:17

Policisté napříč celým Plzeňským krajem i po předchozích upozorněních během uplynulých pár dní stále přijímají trestní oznámení týkající se podvodů v online prostředí.

coding-g584f35e16_1920

Podvodníci se mohou vydávat za Českou národní banku, poštu, přepravní společnost, VZP či milence. Cíl však mají všichni stejný, vylákat z lidí peníze. "Podvedená žena si přes sociální síť dopisovala s cizincem, se kterým si domluvili schůzku. Muž jí však řekl, že musel najmout soukromého pilota, který požadoval zaplatit několik tisíc dolarů, a po schůzce měly být ženě peníze vráceny. To se nestalo a žena tak přišla o více než 400 tisíc korun, které podvodníkovi poslala," uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Obecně platí, že by se nikam neměly psát přihašovací údaje k internetovému bankovnictví ani potvrzovat falešné sms. "Muži přišly SMS zprávy od pošty, které informovaly o tom, že jeho balíček bude z důvodů problémů vrácen do přepravního centra a že chce-li jej znovu odeslat, musí otevřít odkaz, který mu následně přišel na mobil. Ten si otevřel a vyplnil v něm údaje k platební kartě. Na jeho bankovním účtu pak byla provedena transakce, při které přišel o 25 tisíc korun," popsala další případ Brožová s tím, že další poškození přišli o daleko vyšší částky.

"V souvislosti s těmito případy znovu apelujeme na občany, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Nenechte se zlákat vidinou zbohatnutí nebo romantického vztahu. Neposílejte žádné peníze cizincům, které osobně neznáte. Nedávejte ani nezadávejte nikomu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, údaje k platební kartě, autorizační kódy ani hesla," dodala Brožová.

Foto Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT