Noc literatury Plzeň 2023 nabídne nevšední literární zážitky

17.09.2023 8:19

Celkem šest míst, šest osobností a šest knih zaručí nevšední literární zážitek přímo v centru Plzně. Ideou projektu Noc literatury je představit během jednoho večera současnou evropskou literaturu v podání známých osobností.

Noc literatury_ilustrační

Oblíbená literární akce se bude konat ve středu 20. září. Texty budou letos číst hvězdy tuzemských krimiseriálů. „Martina Fingera a Vasila Fridricha můžete znát například z vynikajícího seriálu Devadesátky, Lucii Štěpánkovou z letošní Matematiky zločinu či z Případů 1. oddělení, Judit Bárdos Pecháček hrála v sérii Místo zločinu České Budějovice, Ondřej Malý v Případech 1. oddělení a Jacob Erftemeijer ve Specialistech,“ představil účinkující vedoucí PR oddělení Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Milan Říský.

Noc literatury zavítá na nepřístupné půdy ve SVK PK a Knihovně města Plzně, číst se bude na kůru katedrály sv. Bartoloměje, v Loosových interiérech, ve sklípku Západočeské galerie či na Pedagogické fakultě. Prvních pět návštěvníků na jednotlivých stanovištích získá zdarma dva vstupy na Svět knihy v Plzni.

Čte se každou půlhodinu od 18:00 do 23:00, tedy celkem desetkrát a návštěvníci zvládnou během večera obejít všechna místa.

Stejně jako v loňských letech bude noční literární pouť Plzní také soutěží – stačí navštívit alespoň 5 ze 6 míst, sbírat razítka a soutěžní kartu odevzdat do 27. 9. ve vrátnici Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje do označeného boxu. Losování proběhne 2. 10. v 11 hodin živě na Facebooku SVK PK. Všichni účastníci obdrží drobné odměny, na 5 vylosovaných čekají zajímavé ceny od všech partnerů Noci literatury v Plzni.

KDO? CO? KDE?

Lucie Štěpánková čte z knihy Aleksandra, Lisa Weeda, Nizozemsko | Adolf Loos Plzeň – Loosův interiér bytu Voglových (Klatovská třída 10)

Martin Finger čte z knihy Kalmann, Joachim B. Schmidt, Švýcarsko | Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje – půda v hlavní budově (Smetanovy sady 2)

Ondřej Malý čte z knihy Odcizení, Ann-Helén Laestadius, Švédsko | Knihovna města Plzně – půda v hlavní budově (Bedřicha Smetany 13)

Vasil Fridrich čte z knihy Stopy na cestě, Valerij Markus, Ukrajina | Biskupství plzeňské – kůr katedrály sv. Bartoloměje (náměstí Republiky) – čtení zde začíná v 19:00

Judit Bárdos Pecháček čte z knihy Kde zrovna jsem, Jhumpa Lahiri, Itálie | Západočeská galerie v Plzni – sklípek výstavní síně „13“ (Pražská 13)

Jacob Erftemeijer čte z knihy Andělský prach, Cornelia Travniceková, Rakousko | Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní knihovna – přízemí Pedagogické fakulty ZČU (Veleslavínova 42)

Foto SVK PK z loňského ročníku

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT