V Černošíně proběhla velká slavnost, už 150 let je městem! FOTKY

05.09.2023 10:24

Město Černošín v sobotu 2. září slavilo! Už je to 150 let od doby, kdy císař František Josef I. povýšil Černošín na město. Na oslavy se město připravovalo několik měsíců a pozvánky se dostaly nejenom do černošínských domácností.

cernosin oslavy 8
cernosin oslavy 2cernosin oslavy 1cernosin oslavy 3cernosin oslavy 4cernosin oslavy 5cernosin oslavy 6cernosin oslavy 7cernosin oslavy 8cernosin oslavy 9cernosin oslavy 10cernosin oslavy 11cernosin oslavy 12cernosin oslavy 13cernosin oslavy 14cernosin oslavy 15cernosin oslavy 16cernosin oslavy 17cernosin oslavy 18cernosin oslavy 19cernosin oslavy 21cernosin oslavy 22cernosin oslavy 23cernosin oslavy 24cernosin oslavy 25cernosin oslavy 26

Nejdříve městem prošel v poledne průvod, který vedl purkmistr, tedy starosta města Vladimír Krejča. "Podařilo se nám sehnat pěkné kostýmy, počasí je krásné, takže myslím, že můžeme říci, že se slavnosti povedly," okomentoval oslavy starosta.

Do kroku v průvodu hrála dechová kapela Amátovka, své umění předvedly krásné mažoretky, nechyběl ani Privilegovaný sbor ostrostřelců ze Stříbra, který při zahájení vypálil slavnostní salvu. Do průvodu se přidali i sportovci a další lidé, někteří měli historické kostýmy. 

Ke slavnostní chvíli patřil také křest nové publikace z dílny Miroslava Cvrka. "Kniha se jmenuje Černošín v 19. století a je to vlastně takové kalendárium. Najdete v ní různé historické dokumenty a informace nejen z kronik," uvedl Miroslav Cvrk a poslal i velké poděkovaní všem, kteří se s ním na tvorbě nové knihy podíleli.

Kulturní program, hudba, divadlo, také stánky s rukodělnými výrobky, to vše přilákalo do Černošína stovky návštěvníků ze širokého okolí. Z Kladrub přijela celá rodina Kvasničkova. "Naše dcery zde vystupovaly v divadelním představení, které mělo připomenout dobu před sto padesáti lety. To připravilo divadlo ze Kšic," uvedla Ivana Kvasničková.

S vnučkou se na slavnost přišli podívat František a Helena Varousovi. "Pěkný program, nejvíce nás lákala skupina COP, ještě se podíváme na dětské divadlo. Dceru zase láká Roxette revival. Dá se tu vybrat, nabídka je zajímavá," uvedl František Varous s tím, že na podobných oslavách byl už při 130. výročí.

Večer byl zakončen HELLFIRE ohnivou show.

Foto Martina Sihelská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT