Konec letecké záchranky v Plzeňském kraji? Primátor Plzně bojuje za její zachování

26.08.2023 12:40

Plzeňský primátor Roman Zarzycký svolal na příští týden schůzku se zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu i Letecké záchranné služby Armády České republiky.

vrtulník_ilustrační_QAP

Dle primátora nemá stát do současné doby vhodný pozemek, kam by mohl přemístit základnu pro vrtulník LZS. Již dříve se uvažovalo o Chotěšově či blízké Lhotě, zatím se ale žádné z míst nejeví jako ideální. "Protože stát dosud nenašel vhodný pozemek pro přemístění letecké záchranné služby z Líní, jsem připraven státu nabídnout pozemky vlastněné městem Plzní. Už jsem zadal úřadu, aby vhodné lokality vytipoval a pevně věřím, že já i celá naše rada takové místo najdeme. Slibuji, že udělám maximum proto, aby vojenští záchranáři dál zachraňovali lidské životy v Plzeňském kraji 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, 365 dnů v roce," napsal primátor na sociální síti.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že pokud mu někdo navrhne vhodné řešení, bude se jím zaobírat. "Pokud mi někdo navrhne řešení, že zůstane situace v Plzeňském kraji zacována, pouze se přesune letecká služba na jiné letiště a současně s tím se vybuduje letecká záchranná služba v Karlovarském kraji, jsem naprosto pro," uvedl ministr.

Foto ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT