Nové vyhlídky pro letiště v Líních! Až 200 vojáků, logistické centrum i záchranka

09.03.2024 15:00

Armáda chce areál využívat jako logistické centrum se skladovými prostory pro potřebu jak armády, tak aliančních jednotek.

letiště Líně ilustrační_QAP

Součástí areálu by měla zůstat i letecká záchranná služba. „Dále chceme v areálu letiště vybudovat zázemí praporu aktivní zálohy. S leteckou záchrannou službou počítáme až do roku 2028. S provozem záchranné služby bychom rádi pokračovali i poté v alternativní podobě,“ vysvětlil generál Hlaváč. Armáda by pak mohla poskytnout pro další provoz služby personál a zázemí.

Armáda bude chtít využívat areál v rozsahu původní rozlohy letiště. V areálu by mělo být zaměstáno až 200 vojáků, kteří by zabezpečovali fungování letecké záchranné služby a praporu aktivní zálohy.

Armáda plánuje změny, které budou mít vliv na okolí letiště. "Chceme proto být transparentní v našich krocích a vést diskuzi o budoucnosti areálu,“ uvedl generál Hlaváč s tím, že jako klíčové pro další jednání bylo všemi přítomnými označeno rozhodnutí soudu ohledně vypovězení nájemní smlouvy současnému nájemci, firmě PlaneStation.

Série individuálních schůzek s obcemi a jednání o dopravní infrastruktuře budou po Velikonocích. Obce však na společném jednání uvedly, že preferují stavbu jižního sjezdu z dálnice, který je klíčový pro Novou Ves a Líně. Starosta Dobřan ještě dodal, že ve hře stále zůstává obchvat Dobřan.

Foto Qap

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT