Přemístění LZS z pohledu ministra zdravotnictví: Rozhodnutí je na jiném ministerstvu

29.08.2023 17:00

Primátor Plzně i hejtman Plzeňského kraje vyzvali ministra průmyslu a obchodu a ministra zdravotnictví, aby jim odpověděli na tři otázky. Reakce ministra zdravotnictví vysílá jasné signály: Rozhodnutí je na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

1

Primátor města Plzně Roman Zarzycký a hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták reagovali otevřeným dopisem na informace týkající se přesunu LZS do jiného kraje. Leteckou záchranku chtějí zachovat v Plzeňském kraji.

Přesune se letecká záchranná služba z Líní do Karlovarského kraje? Ministr zdravotnictví odpověděl neurčitě.

"Letecká záchranná služba je v Plzeňském kraji zajištěna Armádou ČR, a to ze základny Plzeň-Líně nepřetržitě 24 hodin denně, na základě Dohody o zajišťování letecké záchranné služby a letecké zdravotnické dopravy uzavřené mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem obrany. Tato Dohoda byla uzavřena 
na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně neeviduje žádnou aktivitu Ministerstva obrany směřující k výpovědi dané Dohody, a proto nadále přepokládá, že poskytování LZS 
v Plzeňském kraji ze základny Plzeň-Líně bude pokračovat tak, jak bylo dohodnuto," uvedl Vlastimil Válek.

Konečné rozhodnutí však padá na Ministersto průmyslu a obchodu. "Pokud vláda rozhodne o jiném využití letiště v Plzni-Líních, které chce stát nabídnout na stavbu továrny na baterie do elektroaut, tak letiště bude na jiném místě, které vybere Ministerstvo průmyslu a obchodu," dodal Válek.

Nad zachováním LZS v Plzeňském kraji tak visí otazník. "Očekával bych od pana ministra Válka i ministryně obrany Černochové, že se za takové profesionály a letiště budou ve vládě prát. Je smutné, že se tak neděje. Plnou zodpovědnost za současný stav ale nese Ministerstvo průmyslu a obchodu," reagoval plzeňský primátor Roman Zarzycký.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT