Průzkum potvrdil, že areál letiště v Líních je vhodný pro stavbu průmyslové zóny

15.06.2023 18:39

Během průzkumných prací bylo odebráno přes 100 vzorků zemin a 27 vzorků podzemní vody k laboratorní analýze, kterou zpracovala mezinárodní akreditovaná laboratoř.

letiště Líně ilustrační_QAP

Výsledky potvrdily přítomnost pouze zbytkové kontaminace, která byla způsobená leteckým petrolejem – kerosinem. „Zjištěné zvýšené hodnoty jak zeminách, tak podzemní vodě, jsou vázány pouze na bezprostřední okolí bunkrů 1,2 a 5,“ uvedl Michal Kofroň, jednatel společnosti G-Consult s r.o., která průzkum prováděla.

Lokalitu se podaří zcela vyčistit do deseti až dvanácti měsíců. Půjde zejména o odtěžení kontaminované zeminy a její likvidaci. „Záměr podnikatelského parku počítá s tím, že se celé území terénně upraví, takže nedílnou součástí plánovaných úprav bude i demolice a sanace bunkrů, kde bylo v minulosti skladováno letecké palivo. Sanační plán, který připravuje státní podnik DIAMO, chceme mít hotový do konce června,” uvedl hlavní koordinátor projektu Strategického podnikatelského parku Líně ve státní agentuře CzechInvest David Petr s tím, že pro koncern Volkswagen, který je potenciálním investorem do výstavby gigafactory v podnikatelském parku, je dekontaminace pozemku jednou z podmínek pro případnou realizaci investice.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT