U přehrady v Liticích vyroste sportovní areál s tribunami pro stovky diváků - FOTKY

15.01.2024 10:15

V Liticích by měl v budoucnu vyrůst velký sportovní areál, ve kterém naleznou zázemí tři plzeňské kluby.

sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (5)
sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (5)sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (1)sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (3)sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (2)sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (4)sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (6)sportovní areál Litice_místo_0124_MO6 (7)sportovní areál Litice_0124_FB Roman Zarzyckýpozemek na nový sportovní areál Litice_0124_FB Roman Zarzycký

„Máme studii nového sportovního areálu pro americký fotbal, baseball a ragby v Liticích! Pilsen Patriots, Baseball Plzeň i Rugby Club Plzeň na takový areál čekají téměř 30 let. Teď jsme udělali první významný krok k tomu, aby se jejich sen stal skutečností,“ raduje se Roman Zarzycký, primátor města Plzně.

Nový sportovní areál by měl stát nedaleko Litické přehrady (viz fotogalerie). „Sportovní areál je situován mimo obytnou část Litic za přehradou směrem na Valchu. Nenaruší tak klid a pohodu místních obyvatel a přesto se tak Litice stanou jedním z center sportu v Plzeňském kraji,“ říká Michal Hausner, starosta městského obvodu Plzeň 6 Litice.

Sportoviště budou dle primátora Plzně splňovat všechny standardy 21. století. V areálu budou tribuny pro diváky i objekty pro potřebné zázemí včetně restaurace, ubytování a parkování.

„Pracujeme s obrovskou plochou 151 tisíc metrů čtverečních. Areál dimenzujeme až pro 200 sportovců a 600 diváků. Výstavba by podle aktuálního návrhu měla proběhnout v šesti etapách,“ zmínil primátor.

V areálu najdou zázemí kluby, které se věnují americkému fotbalu, baseballu a ragby. Při vzniku studie se myslelo i na litické fotbalisty, kteří mají hřiště na pozemku Povodí Vltavy v povodňovém pásu řeky Radbuzy. Do studie bylo hřiště na fotbal původně zařazeno, z toho však nakonec sešlo.

„Vzpomínám si na jednání s fotbalisty, kdy jsem jim o možnosti říkal, to bylo v roce 2020. Možnost vybudovat výhledově nové hřiště se jim líbila. V březnu 2021 však vedení TJ Litice z dalšího projednání odstoupilo,“ okomentoval nám starosta šestého obvodu Michal Hausner.

Výstavbu sportovního areálu starosta vítá. „Areál se mi líbí a jsem rád, že bude tato plocha využitá pro sportovce. Mnohem více vítám takovéto projekty před nějakou průmyslovou, nebo další obytnou výstavbou,“ dodal starosta.

Velký sportovní areál je hudbou budoucnosti. „Momentálně disponujeme studií areálu a dále na úrovní vedení města řešíme postup. Pokud budou finanční prostředky na projektovou dokumentaci, chtěli bychom v druhé polovině letošního roku začít projekční práce," řekl QAPu radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Foto ÚMO 6, FB Roman Zarzycký má rád Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT