Čtyři patra galerie, sál i tělocvičny! Jak budou vypadat městské lázně? FOTKY, VIZUALIZACE

25.10.2023 11:21

Před budovou Západočeského muzea v Plzni byla v úterý 25. října zahájena výstava s názvem Revitalizace městských lázní na Kulturní centrum Plzeňského kraje. Co řekla QAPu architektka Eva Heyworth, která stojí za návrhem budoucí podoby a průběhu revitalizace komplexu budovy městských lázní? Čtěte v článku.

studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (29)
studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (29)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (23)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (13)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (18)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (21)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (24)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (26)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (28)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (25)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (27)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (30)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (32)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (33)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (34)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (35)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (37)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (38)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (36)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (1)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (39)studie městské lázně Plzeň_1023_QAP (22)

Budova městských lázní v Plzni chátrala desítky let, v říjnu loňského roku získal budovu do vlastnictví Plzeňský kraj.

„Poté, co Plzeňský kraj odkoupil budovu městských lázní, pustili jsme se do její revitalizace. Plzeňané jsou zvědaví, jak budou lázně vypadat, rozhodli jsme se tedy veřejnosti představit studii v podobě veřejné výstavy zde před budovou Západočeského muzea v Plzni. Výstava je malou ochutnávkou toho, na co se všichni těšíme, na to, že městské lázně opět ožijí,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Na deseti panelech se veřejnost dozví historii budovy, nalezne na nich ale zejména návrhy budoucí podoby a průběhu revitalizace komplexu budovy městských lázní. Za realizací výstavy stojí kurátor prof. Ing. arch. Vladimír Šlapeta, DrSc, Hon FAIA.

„Paní architektka Eva Heyworth nechala doznít motýly architektury původního projektu architekta Bendelmayera i té přestavby poválečné a nakonec tam vložila novostavbu do nádvoří. Myslím si, že tomu dala harmonii, která tomu chyběla,“ řekl QAPu uznávaný architekt Vladimír Šlapeta.

Stavba se bude skládat ze tří částí. Opravena bude původní stará budova, kde vznikne Krajské kulturní centrum se společenským sálem. Dostaveny budou dvě nové budovy, v těch najde zázemí Západočeská galerie. V menší z těchto dvou budov, která bude postavena blíže směrem k policii, budou tělocvičny, tedy část věnovaná kulturním spolkům a klubům.

„Složité bylo najít cestu, jak do budovy vrátit kus historie, kterou lázně mají, domluvit se s Památkovou péčí a vymyslet, jak tam všechno naskládat,“ řekla QAPu s úsměvem architektka Eva Heyworth.

Městské lázně budou mít tři vstupy. Všechny tři celky půjde propojit přes atrium, nebo naopak uzavřít a oddělit. Velký prostor zde dostane Západočeská galerie.

„Vejdete starou budovou, tam bude kavárna, budou se tam prodávat lístky, najdete tam například i výtah pro invalidy a podobně, přejdete toto atrium, vyjdete schody a jste v hlavním patře galerie. Ta má čtyři patra, uprostřed je velké kruhové schodiště,“ popsala QAPu prostory galerie architektka.

Hala původního bazénu s ochozem ve 3.NP se promění v nový společenský sál. „Kulturně společenský sál je ve staré budově, v místě kde byl bazén. Vejde se do něj asi 550 návštěvníků. Původní vana bazénu se zakryje, vzniknou tam sklady, výtahy, zázemí pro účinkující a tak podobně,“ popsala Eva Heyworth.

V levé části původního objektu vznikne samostatný vstup do prostor pro zájmové spolky. Pro rodiče a děti tady vznikne zázemí s recepcí a dětským koutkem, prostory pro spolky a v přístavbové části pak tři tělocvičny.

Plzeňané se tak mají opravdu na co těšit. A jak je to s termínem realizace?

„V řádu týdnů započnou první bourací práce v zadním traktu, v příštím roce na podzim by měl být vybrán dodavatel a předběžně v roce 2026 by mohla být celá revitalizace dokončena,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Výstava v Kopeckého sadech v Plzni, která představuje architektonické návrhy Ing. arch. Evy Heyworth jsou k vidění do 16. listopadu 2023.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT