Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Městská policie v Plzni slaví 22 let! Oceněný byl i mimořádný zásah na náměstí Republiky, FOTKY

23.04.2014 16:40

Městská policie v Plzni slaví 22 let existence v novodobé historii města a s oceněními se na radnici nešetřilo. Zasloužily si je deístky strážníků. Medaile padly i za dramatický zásah proti ozbrojenému pachateli!

DSC05129
DSC05080DSC05082DSC05083DSC05085DSC05086DSC05087DSC05088DSC05091DSC05092DSC05094DSC05097DSC05099DSC05100DSC05108DSC05113DSC05117DSC05121DSC05126DSC05129DSC05130

Městská policie v Plzni slaví 22 let své existence v novodobé historii. Na plzeňské radnice se tak konala velká sláva a oceněno bylo na 70 strážníků. Někteří za dlouholetou službu u Městské policie, někteří za mimořádné činy během služby. Ocenění tak padla především za záchrany životů a jiné výjimečné počiny...

Desítky strážníků převzaly z rukou vedení města a Městské policie mimořádná ocenění. Udělovala se u příležitosti 22. výročí vzniku Městské policie Plzeň. I když strážníci a policisté mají záchranu životů takříkajíc v popisu práce, řada z nich během výkonu služby už skutečně nasadila vlastní životy. 

Medaile cti Městské policie za mimořádný zásah proti ozbrojenému opilci! Muž mířil pistolí na lidi v centru Plzně, zlikvidovali ho strážníci spolu s policisty...

Medaile cti jsou výjimečná ocenění, která se udělují za skutečně mimořádné zásahy a dostávají je osoby mimo Městskou policii. Novými majiteli se tentokrát stali dva policisté, kteří společně se dvěma strážníky odzbrojili a zlikvidovali ozbrojeného muže v prosinci v centru Plzně. Podrobnosti k případu najdete v článku Muž mířil na lidi v centru Plzně pistolí! Zadrželo ho několik jednotek policistů .

"V inkriminovaný den jsme s kolegou projížděli na Palackého náměstí a dostali jsme oznámení od operačního, že mělo dojít v Martinské ulici k přepadení se střelnou zbraní. Následně měl pachatel mířit zbraní i na další osoby. Přijeli jsme na náměstí, kde jsme potkali kolegy od Policie České republiky, kteří měli s sebou ve voze oznamovatele události a ten určil pachatele, který byl u jedné kašny. Kolega Míka zajel se služebním vozem k pachateli. Pak jsme šli s kolegy zasahovat. Pachatel neuposlechl několika výzev, následně jsme ho donutili lehnout a odebrali jsme mu zbraň," popsal QAPu jeden z oceněných strážníků Artur Teresčenko.

"Brali jsme si neprůstřelné vesty, samozřejmě tam nějaká obava byla, ale je to naše práce, takže v tu chvíli nad tím nepřemýšlíte," dodává strážník, který s podobnými incidenty má zkušenosti, i když v ostatních případech šlo například o jiné zbraně jako nože a podobně. "V poslední době je podobných událostí čím dál tím víc. Je to tak. Lidé jsou stále agresivnější. Nedávno bylo napadení hlídky. Snažíme se na to připravovat fyzicky, psychicky, ale také takticky."

Spolupráci se strážníky si pochvaluje i další z oceněných, policista Stanislav Salák, který se zásahu v centru města také účastnil. "Já si myslím, že to funguje perfektně. Zvlášť s některými kolegy je to z mého pohledu opravdu perfektní. Ten zásah byl určitě riskantní i výjimečný a pro mě první v životě. Od té doby jsem podobný zásah s ozbrojeným pachatelem neměl," říká policista Stanislav Salák.  Medaili cti Městské policii si za tento konkrétní zákrok odnesl policista Václav Míka a oceněný byl také další strážník Michal Červenka.

Ocenění byla udělená i za další zásahy. Například za zásah při požáru paneláku v Macháčkově ulici, odkud strážníci ještě před příjezdem hasičů vyváděli lidi z domu. Oceněná byla i záchrana života ženy, která zkolabovala na hřbitově po bodnutí sršněm, také záchrana tonoucího muže z řeky nebo například sebevraha, který chtěl skočit z mostu. Mimo jiné ale ocenění získala také strážnice, která zadržela muže na Lochotíně u základní školy, který lákal školáky k sobě domů. "Mě oslovili žáci 31. základní školy s tím, že je muž před pěti minutami oslovil. Kluci ale nezpanikařili, zachovali se správně. Protože věděli, že stojím před školou, tak pro mě doběhli a dali mi perfektní popis, takže se mi pána podařilo poznat a dohnat. Nebránil se, takže jsem ho jen donutila vyčkat na příjezd hlídky Policie České republiky, která případ přebrala," vzpomíná oceněná strážnice Gabriela Černá.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství