QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumava je pod sněhem. Podívejte se na fotky z webkamer

20.04.2024 7:49

Zatímco větší část zimní sezóny byla bez sněhu, v těchto dnech je Šumava bílá. A právě Šumava má nyní největší sněhovou nadílku.

Špičák Areál Špičák Areál
Špičák AreálŠpičák Spodní ŠanceBřezníkBučinaFilipova HuťGross Arber JAvorské jezeroGross ArberKnížecí PláněŠpičák _Vrchol

"Nejvíce sněhu je teď na Šumavě, zhruba nad 800 metrů leží od několika centimetrů do 10 cm, ale na hřebeni 13 až 23 cm," informoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už během čtvrtka hlásila Šumava sněhovou nadílku, u Prášil na Zlatém Stolečku přibylo jen během dne 14 cm nového sněhu.

Další sněžení přinesla podle meteorologů na naše hory tlaková níže, která postupuje z Dánska nad Polsko. Sněžit začalo od západu už v pátek v dopoledních hodinách. Na Šumavě nejvíce sněžilo v hřebenových polohách. Mokrý sníh ale leží i níže.

Ve vyšších horských polohách napadlo do sobotního rána nejčastěji 5 až 20 cm sněhu. "Sníh dnes ráno místy leží i v polohách okolo 500 m n. m. Největší přírůstky sněhu jsme naměřili dle očekávání na Šumavě. Na stanici Blatný vrch připadlo 34 cm a leží tam už 51 cm, na stanici Plechý připadlo 30 cm a leží tam okolo 45 cm sněhu," informoval aktuálně ČHMÚ.

Meteorologové varují například před sněhovými jazyky.  "Sníh se už bude akumulovat i ve vyšších polohách, kde může napadnout kolem 5 cm. Přechodně a krátkodobě, po intenzivnější přeháňce, se udrží tenká vrstva odtávajícího sněhu i ve středních polohách, zejména ráno a dopoledne," uvádí meteorologové.

Sněžení bude slábnout zejména v noci ze soboty na neděli. "To se bude ještě více ochlazovat a od vyšších poloh se může přechodně vyskytnout i náledí," varují dále meteorologové s tím, že pozor si musí dávat hlavně řidiči, kteří už mají na vozech letní pneumatiky.

 

Foto: www.spicak.cz,www.sumava.eu, www.arber.de

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT