Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Přibývá požárů o Vánocích, buďte opatrní!

20.12.2011 13:37

O Vánočních svátcích buďte velmi opatrní. Hasiči varují před nejčastějšími ´drobnostmi´, které Vám je mohou pořádně zkazit. Vánočních požárů totiž neubývá!

Pokud nechcete o Vánočních svátcích volat hasiče, připomeňte si několik zásad, které Vám pomohou udržet Vánoce skutečnými svátky klidu a míru.

Nejkrásnější svátky v roce se mohou velmi snadno proměnit v noční můru. V domácnostech, které zdobí vánoční dekorace, často pěkně hořlavé, se více než kdy jiny zapalují svíčky. Ostražitost polevuje po dobém jídle a pití. A pak už je jen krůček ke tragédii.

Potvrzují to i slova mluvčí hasičů v Plzeňském kraji, kteří museli během loňských Vánoc vyjet ke dvojnásobnému počtu požáru, než rok předtím. "Hasiči vyjížděli o loňských vánočních svátcích až do Silvestra ke 149 událostem a v tomto období zaznamenali 28 požárů, které způsobily škody ve výši 5,165 milionu korun. V roce 2009 přitom zasahovali hasiči u 77 případů, z toho bylo 15 požárů," uvedla Alena Marešová.

Nebezpečné mohou být svíčky i elektrické osvětlení!

"Hořící svíčka je otevřený oheň a podle toho bychom s ní měli i zacházet. Zapálené svíčky by měly být umístěny na stabilní nehořlavé podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Nikdy svíčky nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon nebo do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií. Nenechávejte je ani na poličce nebo skříni," zdůraznila Marešová s tím, že zapálené svíčky nesmíte nechat během jejich hoření bez dozoru a je nutné je zhasínat vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát.

I v případě, že na rozsvícení vánočního stromečku používáme elektrická světýlka, nesmíme zapomenout na dodržení základních bezpečnostních pravidel! "Požár vánočního stromku může způsobit i elektrický zkrat. Kupovat bychom měli tedy výrobky nejlépe v běžné prodejní síti, opatřené českým návodem k použití a s příslušnými certifikáty," poznamenala Marešová.

Pozor si dávejte i při vaření a pečení!

"Otevřený plamen plynového sporáku nesmíme nechat bez dozoru. Musíme dbát opatrnosti při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin. Horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou a pokud se na pánvi vznítí potraviny, je nejlepší pánev zakrýt pokličkou a oheň tak udusit, případně použít hasicí přístroj s náplní určenou speciálně na jedlý olej," sdělila Marešová a dodala, že nejprve je nutné vypnout přívod energie, tedy plyn či elektřinu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT