Témata zastupitelů na Jedničce: Rozšíření psí loučky, nový objekt u Košuteckého jezírka

31.01.2024 18:06

Městský obvod Plzeň 1 má za sebou první letošní zasedání zastupitelstva. Kromě některých schválených finančních příspěvků řešili zastupitelé i rozšíření psí loučky v parku U Bazénu nebo plány pro budoucí objekt u Košuteckého jezírka.

zastupitelstvo MO Plzen 1

Zastupitelé plzeňské Jedničky zasedali ve středu 31. ledna. Schválili například finanční prostředky ve výši 100 tisíc pro Centrum Hájek, které provozuje dětský stacionář pro handicapované děti a nabízí rehabilitace a doprovodné terapie. „Schválené finance centrum použije na pořízení nového svozového vozu pro klienty sociálních služeb,“ uvedla starostka obvodu Ivana Bubeníčková. Dalších 40 tisíc korun obvod poskytne Městské polici Plzeň na akci Dny s policií. I tuto částku schválili zastupitelé na svém středečním zasedání.

Zastupitelé souhlasili s rozšířením psí loučky v Parku U Bazénu. „Projekt bude řešit vhodné připojení druhého oploceného výběhu, vytvoření nové nástupní plochy společné pro oba výběhy, doplnění mobiliáře, psího pítka a dosadbu stromů,“ přiblížil místostarosta MO Plzeň 1 Miroslav Šuma. Rozšíření psí loučky v tomto parku požadovali sami občané.

Diskusi vedli zastupitelé kolem plánované stavby u Košuteckého jezírka. Tady by měl vzniknout objekt pro dětskou skupinu, který bude sloužit i veřejnosti. Stavební práce by chtělo vedení obvodu zahájit ještě letos. Stavět by se mělo na místě dnes již zbořeného Bacardi.

Bacardi, kde býval bar i posilovna, bylo uzavřeno v roce 2012. Od té doby budova chátrala, až vedení Jedničky rozhodlo o demolici. Ta proběhla v roce 2020 a následně vznikl projekt tzv. Paluby Jezírko. Právě z tohoto původně plánovaného projektu Paluba Jezírko nyní vychází i nová stavba.

Projekt se rozhodlo vedení Jedničky v loňském roce přepracovat, a to tak, aby mohla být využita dotace a objekt sloužil k více účelům. „Jde o kompromis k původně zamýšlenému projektu, který zahrnoval pouze občerstvení. Takhle jsme jej posunuli dál. Prostory dětské skupiny a občerstvení budou samozřejmě stavebně oddělené,“ vysvětlil místostarosta MO Plzeň 1 Milan Šuma.

Vedení obvodu už má vyčleněné finance na stavbu, velkou část chce ale získat z dotace. „Na stavbu máme vyhrazeno více než 40 milionů korun, jde o naši největší investiční akci. Velkou část nákladů ovšem chceme získat zpět s pomocí dotačního titulu z Národního fondu obnovy. Konkrétně jde o výzvu: Budování kapacit dětských skupin. Tato dotace může činit až 25 milionů korun,“ doplnila vedoucí Odboru investic ÚMO Plzeň 1 Andrea Šlechtová.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT