Anděl nad Koterovem přijde o kontroverzní poselství, slovanský obvod se od něj distancoval - FOTKY

26.10.2023 10:10

Křídla naděje, tak se jmenuje nový monument na Koterovské vyhlídce. Socha anděla nese kontroverzní poselství, od toho se slovanský obvod distancoval. Již brzy text zmizí.

Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (13)
Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (13)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (12)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (3)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (2)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (5)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (4)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (7)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (8)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (9)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (10)Křídla naděje_Koterovská vyhlídka_1023_QAP (11)

Píše se rok 2023. Republice vládne Fialova pětikoalice. Rapidně se zhoršuje život obyčejných lidí, ceny všeho vylétly strmě nahoru. Je druhý rok války mezi Ruskem a Ukrajinou podporovanou EU, NATO a Amerikou. Celosvětově je tendence elit zmanipulovat lidi ke svému prospěchu. Lež jako způsob života nahradila PRAVDU. Nezapomeňte zrodili jste se ke svobodě.

Přesně to stojí na jedné z desek, které naleznete na zbrusu novém monumentu. Desky jsou umístěny v takzvané udírně, jak trefně Plzeňané pojmenovali černá kovaná dvířka. První deska hlásá Desatero, druhá ono „poselství“ a třetí seznam finančních podporovatelů, na prvním místě je MO Plzeň 2.

O znění textu vedení obvodu nevědělo, obratem se od něj distancovalo. „Tímto se za MO Slovany zcela distancuji od textů (včetně "děkovného"), které jsou na artefaktu "Křídla naděje". O textu nebyl obvod před realizací informován. S autorem máme jednání zítra,“ zveřejnil na Facebooku starosta MO Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner.

Vyjádření starosty vzbudilo v Plzeňanech zvědavost. Co že je na monumentu napsané? Už několik dní je u vyhlídky celkem rušno. „Jeli jsme sem jen na otočku, chtěla jsem to vidět, než to smažou,“ řekla s úsměvem mladá Plzeňanka. „Přesně, viděl jsem to na Facebooku, tak jsem vzal kolo a vyrazil to okouknout,“ přitakal další z několika návštěvníků vyhlídky.

Ve středu 25. října proběhlo jednání obvodu s předsedou spolku, který monument instaloval.

„Na dnešním jednání vedení obvodu s předsedou z.s Arsanat, panem Jiřím Štruncem k artefaktu "Křídla naděje" se dospělo k dohodě, že do konce týdne dojde k odstranění "doprovodného textu" a úpravě textu s "mecenáši". Tímto považují obě strany celou událost za ukončenou. (Záležitostí se ale samozřejmě může zabývat ještě Zastupitelstvo obvodu, které k dílu schvalovalo dar a "město", které se z.s. "Arsanat" má "Smlouvu o výpůjčce pozemku"). Vyjadřuji zde tudíž názor vedení Slovan. Doufám, že další debaty budou spíše o jeho uměleckém přínosu dané lokalitě, kterou má obvod v plánu dále kultivovat,“ uvedl starosta MO Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT