Na slovanském úřadě byli slavnostně oceněni dárci krve - FOTKY

13.10.2023 9:31

Patnáct dobrovolných dárců krve obdrželo od místostarostky slovanského obvodu Janského plakety.

předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (3)
předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (3)předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (4)předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (5)předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (1)předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (2)předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (6)předávání Janského plakety_Slovany_1023_ČČK (7)

V úterý 10. října proběhlo v obřadní síni městského úřadu Plzeň 2 – Slovany slavnostní předávání medailí profesora Janského. Obvod ho uspořádal spolu s oblastním spolkem Českého červeného kříže.

„Na slovanský úřad dorazilo 15 dárců krve, kteří mají v tomto obvodě bydliště. Dárci obdrželi bronzové Janského plakety za deset bezpříspěvkových odběrů. Kromě drobných dárků bylo pro dárce připraveno občerstvení formou rautu,“ řekla ředitelka plzeňského oblastního spolku Českého červeného kříže Lada Brožová. „Děkujeme všem, kteří darují krev! Zachraňují tím životy," dodává.

Plakety předávala dárcům krve Eva Trůková, místostarostka MO Plzeň 2.

„Jsem mile překvapena, že v našem obvodě žije tolik lidí, kteří pomáhají zachraňovat lidské životy bez nároku na odměnu. Považuji to za vrchol humanity. A alespoň formou slavnostního obřadu chtělo vedení městského obvodu Plzeň 2 – Slovany ocenit tuto jejich záslužnou činnost,“ řekla místostarostka a dodala: „Všem dárcům krve za jejich dar života a zdraví patří mé upřímné díky.“

Medaile prof. MUDr. Jana Janského jsou oceněním bezpříspěvkovým dárcům krve, pojmenované jsou právě po českém lékaři a psychiatrovi, který objevil čtvrtou krevní skupinu. Janského plakety se udělují v České republice i na Slovensku.

Darujte krev i vy a zažijte Hrdost!

Informace týkající se darování krve naleznete ZDE.

Foto ČČK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT