QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Běžky nebo pěšky: Pěší výlet k Padrťským rybníkům v Brdech

01.03.2024 19:28

Běžky nebo pěšky? To je seriál výletů, které pro vás připravil Plzeňský kraj. Trasy vás zavedou do Brd, na Šumavu nebo do Českého lesa. Pokud tedy milujete pobyt v přírodě a baví vás poznávání zimní krajiny, vyberte si některou z tras. My Vám dnes přinášíme pěší výlet v Brdech, podíváte se do okolí Padrťských rybníků. Pro další výlety mrkněte na „Běžky nebo pěšky“ na www.turisturaj.cz.

Padrťské rybníky 1 foto Klára Růžková
Padrťské rybníky 1 foto Klára RůžkováPadrťské rybníky 3 foto Klára RůžkováPadrťské rybníky 4 foto Lenka BoříkováPadrťské rybníky 5 foto Klára RůžkováPadrťské rybníky 7 foto Klára RůžkováPadrťské rybníky foto Ludmila Trávníčkovápesky bezky_brdy padrt rybniky trasaskála Marie Terezie

Trokavec – Okrouhlík – hráz Hořejšího Padrťského rybníka – teslínský klášter – Břízkovec – Trokavecká skála – Trokavec

Z centra obce Trokavec se vydáte po značené cyklotrase č. 2154 kolem vrchu Okrouhlík (708 m n. m.) ke skále nazvané Marie Terezie a dále z kopce dolů až na hráz Hořejšího Padrťského rybníka.

Padrťské rybníky, pojmenované podle zdejší zaniklé obce Padrť, jsou jedním z nejvýznamnějších turistických cílů středních Brd. Byly založeny v 16. století majitelem mirošovského a rožmitálského panství Floriánem Gryspekem z Gryspachu jako zdroj vody pro plavení dřeva pro místní hutě. V současnosti jsou součástí CHKO Brdy. Za pěkného počasí si můžete vychutnat pohledy na okolní scenerie, připomínající šumavské pláně.

Od hráze vyjdete mírným stoupáním po červené turistické značce k zaniklému benediktinskému teslínskému klášteru, který zde stával ve středověku a byl zničen husity v první polovině 15. století. Dnes jsou zde patrné pouze základy staveb a dva rybníčky.

Odsud budete pokračovat na křižovatku pod Břízkovcem (718,8 m n. m.), na jehož vrcholu měl být vybudován radar americké protiraketové obrany. Odbočíte po červené značce doprava a na křižovatce se vydáte rovně, projdete kolem Trokavecké skály, kde se napojíte na cyklotrasu č. 2154, a vydáte se zpět k parkovišti.

Obtížnost: nenáročná trasa s malými, pozvolnými převýšeními

Výchozí místo: Trokavec – parkování v centru obce nebo u lesa nad Trokavcem

Délka trasy: 10,5 km

Převýšení: 103 m

Možnost občerstvení: Trokavec – Hospůdka Na Pančavě

 

Stáhněte si QR kód a objevte tipy na výlety "Běžky nebo pěšky"

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT