QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na krajském úřadě vlaje tibetská vlajka

08.03.2024 13:11

I v letošním roce podpořil Plzeňský kraj vyvěšením tibetské vlajky nejen mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet ale především humanistické hodnoty a důraz na ochranu lidských práv.

tibetská vlajka_0324_Plzeňský kraj

Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, další milion jich zemřel v následujících letech v pracovních táborech, ve vězeních nebo v důsledku hladomoru. Tibetská vlajka je dnes jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení.

Vlajka bude na budově krajského úřadu připomínat 65 let od násilného potlačení tibetského povstání proti čínské okupaci až do pondělka 11. března, samotné výročí připadá na neděli 10. března.

„Chceme tímto aktem vyjádřit solidaritu s Tibeťany a ukázat, že odsuzujeme jakoukoli formu porušování lidských práv nejen v Tibetu, ale po celém světě. Zvláště v době, kdy uplynuly už více než dva roky od počátku války na Ukrajině, je nutné si připomínat základní hodnoty společnosti, kterou válečné konflikty ničí a která o to více musí za humanistickými hodnotami stát proti zlu," říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Vlajku vyvěsí radnice napříč Plzeňským krajem, tradičně se zapojí například Blovice nebo Domažlice. „Na neděli 10. března připadá 65. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Připomene ho i vyvěšená tibetská vlajka na balkonu domažlické radnice. Vyvěšení schválila rada města. Tibetská vlajka se ve výroční den na domažlické radnici pravidelně objevuje více než dvě desítky let,“ uvádí radnice.

Foto Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT