QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zemětřesení v jižních Čechách zaznamenali i lidé na Klatovsku

07.03.2024 14:07

Ve čtvrtek před polednem zasáhlo jih Čech zemětřesení. Zemětřesení zaznamenala i seismologická stanice Kašperské Hory.

zemětřesení Seismologická stanice Kašperské Hory_0324

„Ve čtvrtek 7. března 2024 v 11:41 SEČ vzniklo u Mirotic v jižních Čechách zemětřesení s magnitudem 3.9. Bylo pocítěno v širokém okolí až po Šumavu. Hloubku odhadujeme na 18 km,“ uvedli vědci z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR na síti X.

Zemětřesení zaznamenala seismologická stanice Kašperské Hory. Jedná se o jednu z nejcitlivějších světových stanic. Je umístěna v bývalé zlatonosné štole Kristýna z r. 1802 hluboko ve skále v údolí Zlatého potoka.

Zemětřesení bylo zaznamenáno i v Plzeňském kraji. Na sociálních sítích ho popisují lidé z Klatovska jako dunění. „Bylo to i trochu cítit. Trošičku se klepal barák. Fakt jakoby jelo blízko těžký auto," zní na sociálních sítích. „Přesně, jako kdyby jel tank," souhlasili ostatní diskutující.

Steně popsala redakci QAPu zemětřesení i Anna z Horažďovic. „Kolem 11:45 jsme zaznamenali dunění. Klepal se trochu dům, jako kdyby jelo kolem těžké auto," potvrdila Anna. „Myslela jsem si, že kolem jen projíždí, spojila jsem si to až nyní," dodává.

Dle vědců jde o středně silné zemětřesení.

„Oblast jižních Čech vykazuje relativně malou seismickou aktivitu, v minulosti se objevila řada slabších otřesů v oblasti Orlické přehrady a u Českého Krumlova. Dnešní jev je silnější, ale i tak jde o slabší zemětřesení (ve světovém měřítku). Výskyt takového jevu v ČR je sice neobvyklý, ale podobné jevy nelze v ČR vyloučit,“ uvádí vědci z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Pocítili jste zemětřesení? Geofyzikální ústav AV ČR prosí o vyplnění makroseismického dotazníku: https://www.ig.cas.cz/makroseismicky-dotaznik/

Foto Seismologická stanice Kašperské Hory

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT