Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

15.05.2024 16:13

Zemřel Vlastimil Harapes

Bylo mu 77 let

15.05.2024 13:58

Fanoušci hokeje, zbystřete!

Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art. Podívejte se na FOTKY.

V nemocnici v Klatovech bude pacientům sloužit nové dialyzační středisko - FOTKY

30.04.2024 12:34

V pondělí 29. dubna bylo slavnostně zprovozněno nové dialyzační středisko v nemocnici v Klatovech.

dialýza KT - dialyzační_sál
dialýza KT - dialyzační_sáldialýza KT - slavnostní_přestřižení_páskydialýza KT - stříhání_páskydialýza KT-lékař_ambulancedialýza KT-sestra_ambulance

Pacienti, kterým selhávají ledviny a nezbytně potřebují dialýzu, která funkci ledvin nahrazuje, budou od příštího týdne v Klatovech docházet do zbrusu nových prostor. Přímo za hlavním vjezdem do areálu nemocnice nechal Plzeňský kraj postavit novou dvoupodlažní budovu.

Stavba nového dialyzačního středisko KN začala v listopadu 2022 zbouráním starší a méně používané technické budovy (garáže, ex-spalovna).

„Stavba včetně mobiliáře a části vybavení vyšla na 80 milionů korun s DPH, kterou kraj uhradil v plné výši ze svého rozpočtu. Nyní, po dokončení této investiční akce, má Klatovská nemocnice nové dialyzační středisko, odpovídající všem současným nárokům a evropským, standardům,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Pacientů, kteří mají potíže s ledvinami včetně těch, kterým už ledviny selhávají, bohužel přibývá.

„Ještě před několika lety docházelo do Klatov na dialýzu v průměru kolem 65 pacientů. Dnes je to od 70 do 80 pacientů. Zároveň se dialyzační péče rychle rozvíjí a Klatovská nemocnice a její nefrologie ten vývoj zdárně následuje. Indikuje pacienty k domácí nebo peritoneální dialýze a daří se jí poměrně dost pacientů zařadit do transplantačního programu. Rozhodně je to obor, který je nutno podporovat,“ konstatoval Pavel Hais, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Dosavadní prostory, kde působila dialýza už neodpovídaly potřebám oddělení. Byly zastaralé a stísněné.

„Pacienti zde tráví poměrně dlouhý čas. Každá terapie trvá i několik hodin. Určitě tedy ocení příjemnější prostředí. Dále se navýšil počet dialyzačních lůžek ze 17 na 20 a jsou tu nová pracoviště, která umožní rozšířit kvalitu a rozsah péče,“ popisuje ředitel nemocnice Ondřej Provalil.

Důležitou novinkou je například zázemí pro břišní dialýzu nebo pro kanilaci a to včetně zákrokového sálku pro zavádění žilních či břišních katetrů. Dále je zde pracoviště a technologie pro přípravu a rozvod dialyzačních roztoků.

„Dosud připravovaly roztoky sestry vesměs manuálně a dávkovaly je a převážely k pacientům ve zdravotnických kanystrech. Nové pracoviště je částečně automatizované a roztoky budou rozváděny síťově až přímo k dialyzačním lůžkům. Sestrám to ušetří namáhavou fyzickou práci i čas a bude snazší dodržovat přísná hygienická pravidla při manipulaci,“ vysvětluje vedoucí lékařka dialyzačního střediska Kateřina Oulehle.

Pacienti ocení kromě nových prostor i lepší možnost parkování. Dialyzační středisko má vlastní místa před vchodem a je i blíže parkovacího domu.

Po přestěhování opustí nemocnice další z původních budov více než stoletého areálu nemocnice, kde dříve bývala kromě dialýzy také interna. Tuto budovu navíc vlastní město.

Foto Klatovská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT