Meteorologové aktualizovali výstrahu, nejhorší situace bude v jižní části kraje

04.01.2024 17:00

Vítr, náledí, déšť i hrozící povodně. Takové jsou výhledy počasí na následující hodiny a dny. Pozor by si měli dát především obyvatelé na Domažlicku, Klatovsku a Sušicku.

Radbuza Plzeň Doudevce foto QAP (6)

Na Domažlicku, Klatovsku a Sušicku očekávají meteorologové srážkové úhrny do čtvrtečního večera místy 20 až 30 mm. Za posledních 24 hodin zde spadlo kolem 40 mm.

Hladiny rozvodněných toků budou během čtvrtka mírně kolísat v závislosti na rozložení a intenzitě srážek. Vlivem postupného ochlazování se situace v noci zklidní, srážky budou přecházet ve sněhové, toky budou postupně kulminovat a poté pozvolna klesat. "Vzhledem k počasí a varování meteorologů provádíme ve spolupráci dobrovolnými hasiči průběžně monitorování stavu řeky Otavy. V případě nebezpečného zvednutí hladiny máme připraveny pytle s pískem a vytipovány lokality, kde by naše pomoc mohla být potřeba nejdříve," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Již o víkendu vystřídá déšť sněžení, objevit se může také mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Místy se může tvořit náledí, na horách zase sněhové jazyky.

Foto ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT