QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové i policisté varují před ledovkou, v Plzeňském kraji platí výstraha

16.01.2024 14:41     17.01.2024 12:16

Na naše území pokračuje příliv studeného vzduchu od severozápadu. Meteorologové varují před silnou ledovkou.

námraza Plzeň_zima_ilustrační_QAP

Ve středu 17. ledna by dle meteorologů měl přijít na naše území mrznoucí déšť. „Zpočátku bude oblačno, během rána od jihozápadu očekáváme přibývání oblačnosti až na zataženo a postupně během dopoledne sněžení, po poledni přecházející do mrznoucího deště s tvorbou ledovky. Postupně na celém území srážky dešťové,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

V platnosti je proto výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Silná ledovka, která platí pro celý Plzeňský kraj od středy 17. ledna 12:00 do čtvrtka 18. ledna 10:00.

„Místy se může vytvářet silná ledovka s tloušťkou dosahující i nad 5 mm,“ uvádí ČHMÚ. „Doporučuje se omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně. Počítejte s výrazným prodloužením doby jízdy.“

Ve středu 17. ledna večer by dle meteorologů mělo dojít na Šumavě k částečnému protrhání oblačnosti. „Na jihu kraje, na Šumavě a v Pošumaví by mělo být večer až kolem 7 °C. Zpočátku bude vát slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, na Šumavě k večeru až čerstvý 8 až 11 m/s s nárazy kolem 20 m/s (tj. 70 km/h),“ uvádí ČHMÚ.

Ledovka je častou příčinou dopravních nehod. Policie nabádá k opatrnosti. „Vzhledem k dnešní předpovědi počasí, kdy má od poledních hodin až do pozdního večera na území Plzeňského kraje sněžit nebo pršet, což může vést k tvorbě ledovky, upozorňujeme všechny řidiče, aby byli na svých cestách opatrní, zbytečně neriskovali a přizpůsobili rychlost jízdy povaze a stavu vozovky a také svým schopnostem,” uvedla Pavla Burešová, mluvčí policie.

Foto ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT