QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Požár v Galerii Slovany: Hasiči museli rozebrat část konstrukce na střeše - VIDEO, FOTKY

21.11.2023 16:38     22.11.2023 12:20

Několik jednotek hasičů vyjelo na Slovany k nahlášenému požáru vzduchotechniky. Na místě probíhala rozsáhlá evakuace obyvatel.

HZSPK3
Galerie Slovany hoří_Martina fotoHZSPKHZSPK1HZSPK2HZSPK3

V úterý 21. listopadu se krátce po čtvrté hodině odpolední rozezněl poplach uvnitř Galerie Slovany. Všechny osoby byly z prostor evakuovány. Ke zranění nedošlo.

"Na místo byly vyslány tři výjezdové skupiny, jedna z nich s lékařem. Z evakuovaných osob nikdo nepotřeboval ošetření. Aktuálně na místě zůstala jedna výjezdová skupina a má v péči mladého muže, který s největší pravděpodobností po kontrole nebude vyžadovat další péči v nemocnici," upřesnila mluvčí záchranky Maria Svobodová.

"Seděl jsem na pobočce místní banky a najednou se spustila vzduchotechnika, byl to hrozný rámus. Bankéřka ihned věděla, že je to požární poplach. Jakmile jsem vyšel ven, bylo vidět, jak se nahoře z posledního patra valí viditelný kouř a pak se začaly zavírat všechny obchody a evakuovat lidi pryč," uvedl jeden z evakuovaných.

Hasiči odhadují, že z místa evakuovali až tisicovku lidí. Škoda předběžně 750tis. Příčina v šetření. "Snažíme se zabránit rozšíření požáru ze střešní jednotky vzduchotechniky/klimatizace do střešního prostoru. Nasadili jsme cobru," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Aktualizace

16:56 - Rozsah požáru byl cca 2 až 4m². Plamenné hoření je již uhašené, hasiči aktuálně vyhledávají skrytá ohniska.

16:57 - Požár byl lokalizován. Počet zasahujících hasičů je redukován.

Policisté na místě události zajišťují vnější perimetr, aby mj. zabránili vstupu nepovoleným osobám. Rovněž korigují dopravu v okolí.

22. listopadu

"Šest jednotek hasičů zasahovalo v úterý odpoledne u požáru vzduchotechniky na střeše obchodní galerie v Plzni na Slovanech. Celou budovu bylo nutné evakuovat, část lidí odešla samovolně, část jsme evakuovali s Policie České republiky. Jednalo se o několik set osob. Plamenné hoření jsme zlikvidovali proudem "C". Na místo jsme povolali i zařízení COBRA kvůli hašení v nepřístupných prostorech. Rozsah požáru nebyl velký, cca 2 - 4m². Abychom mohli vše důkladně prohasit, museli jsme část konstrukce na střeše rozebrat a průběžně kontrolovat teplotu termokamerou. Předběžná škoda byla vyčíslena na 750tis. Kč. Příčina je doposud v šetření. Můžeme ale vyloučit spekulace, že by k požáru došlo v souvislosti s otevřením pobočky rychlého občerstvení," shrnul událost mluvčí hasičů, Petr Poncar.

Na místě byla ošetřena jedna nezletilá osoba, která se nadýchala zplodin a po ošetření byla předána rodinným příslušníkům.

Foto HZSPK

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT